Grupul de intrajutorare

In anii '90, au apărut inițiativele comunităților rurale la nivel global de costituire a grupurilor de întrajutorare (Selp Help Group)

SHG-urile încep ca grupuri mici de săraci din mediul rural, care au identificat o cauză și se prezintă voluntar pentru a forma grupuri pentru îmbunătățirea statutului social și economic al membrilor lor. Poate fi formal (înregistrat) sau informal. Membrii sunt de acord să economisească în mod regulat și să contribuie la un fond comun. Membrii sunt de acord să folosească acest fond comun și alte fonduri, cum ar fi granturi și împrumuturi de la bănci, pe care le pot primi ca si grup, pentru a se aventura în proiecte de intrajutorare, conform deciziei grupului. Reteaua globala FPI încurajează membrii din intreaga lume, să facă economii voluntare la intervale regulate, astfel încât resursele care sunt puse în comun să poată fi utilizate în funcție de rotație sau de nevoi.

În India, o abordare inovatoare a mișcării grupului SHG a fost realizată de NABARD prin introducerea unui proiect pilot în 1991, care definește ca un grup este constituit din 20 sau mai puține persoane, dintr-o clasă omogenă care sunt dispuse să se adune pentru a aborda problemele lor comune. Grupurile de intrajutorare se alatura organizatiei Farmers Pride International (FPI) pentru scheme de creditare generatoare de venituri, dintre care unele vor ajunge să fie grupuri agricole comerciale. Timp de 6 luni, membrii filialei nou înființate se vor organiza și vor începe mici contribuții din câștigurile lor lunare și vor crește capitalul care va fi împrumutat de membri special pentru demararea proiectelor. Grupurile de autoajutorare ale fermierilor, formate indeosebi din femei, pot fi importantă pentru transformarea agriculturii mici, pentru cresterea productivitatii și veniturile, reducând astfel sărăcia

Politicile agricole din Africa se concentreaza mai mult pe grupurilor de intrajutorare ale fermierilor și orientarea productiei agricole către piață. Pe lângă faptul că contribuie la dezvoltarea economică, aceste grupuri sunt importante pentru rețelele sociale, implicarea grupului care ajută la stabilirea unor relații de marketing adecvate și la minimizarea costurilor de productie. Pe baza teoriei FPI activităților, grupurile de intrajutorare SHG sunt clasificate în următoarele grupuri: grupuri formate exclusiv pentru economii și managementul creditului; grupuri pentru a îmbunătăți statutul și calitatea vieții femeilor și copiilor săraci din mediul rural; grupuri pentru a spori impactul programelor de dezvoltare; grupuri care urmăresc să implice comunitatea în planificarea și implementarea programelor pentru activități de dezvoltare susținută; grupuri pentru promovarea intereselor fermierilor, etc.

 


Cautare