Fertilizanti naturali pentru răsaduri

Remediile populare pentru fertilizarea răsadurilor de legume permit obținerea de plante sănătoase si productive.

Multe dintre ingredientele necesare fertilizarii plantelor le avem acasă. Este recomandat să se efectueze prima fertilizare a răsadurilor la 10-14 zile după repicare sau cand au cel puțin 2-3 frunze adevărate. Înainte de plantarea răsadurilor se pot fi efectuate fertilizari la interval de cel puțin 7 zile. Dintre ingrasamintele recomandate amintim: cojile de oua; zatul de cafea; amoniacul; drojdia de bere; cenusa de lemn; cojile de banana; cojile de ceapa. Coaja de ou conține mult calciu, care asigură creșterea activă a răsadurilor. În calitate de îngrășământ, se folosește o infuzie de coajă de ouă. Luați cojile a 3-4 ouă de găină, turnați 3 litri de apă caldă și lăsați la infuzat într-un loc întunecat. Pentru a preveni răspândirea mirosului, acoperiți recipientul cu un capac etanș. După 3 zile, când infuzia devine tulbure și cu miros specific, se diluează în proporție de 1:3 și se udă răsadurile.

Zațul de cafea saturează solul cu azot. Datorită zațului, plantele vor putea absorbi rapid alți nutrienți din sol. Înainte de a hrăni plantele, clătiți zațul de cafea cu apă curată, uscați-l și apoi încorporați-l în sol. Astfel veți îmbunătăți compoziția solului si vor fi atrase râmele și microorganisme benefice. Hrănirea foliară cu soluție de drojdie de bere a răsadurilor este foarte populară, deoarece drojdia contribuie la creșterea plantelor si la sporirea imunitatii și rezistenței. După aplicarea hrănirii foliare, sistemul radicular primește un impuls puternic pentru dezvoltare. Drojdia aduce beneficii și solului. Se toarnă 100 g de drojdie în 10 litri de apă, se adaugă două linguri de zahăr și se lasă peste noapte. Diluați produsul finit într-un raport de 1:5 și udați plantele la rădăcină. Înainte de înflorire, fertilizarea cu drojdie poate fi repetată.

Este indicat, de asemenea, ca răsadurile sa se fertilizeze cu amoniac, ce conține 82% azot și este ușor absorbit de plante. Azotul va întări tulpinile răsadurilor si va ajuta la creșterea frunzelor. Pentru a pregăti soluția, dizolvați 1 linguriță de amoniac în 10 litri de apă, amestecați bine și turnați cu grijă răsadurilor la rădăcină. Pe lângă efectul de sporire a creșterii, se combat coropișnițelor și viermii sarma care nu suporta place amoniacul, așa că poate fi folosit pentru a proteja plantele chiar și după transplantarea lor în pământ. Dizolvați 3-4 linguri în 10 litri de apă și turnați 0,5 litri în fiecare cuib pregătit pentru plantare.

Cenușa de lemn este o sursă valoroasă de potasiu și fosfor, de care plantele au atât de mult nevoie în această etapă. O astfel de fertilizare poate fi aplicată atât sub formă uscată (o linguriță de cenușă per plantă, doza maximă fiind de două linguri), cât și sub formă de infuzie. Se dizolvă o jumătate de pahar de cenușă în 10 litri de apă fierbinte, se lasă să se infuzeze o zi. Apoi strecurați și udați plantele. Cojile de banană sunt bogate în potasiu și sunt folosite cu succes în zonele suburbane. Pentru a pregăti un îngrășământ nutritiv, puneți coaja a 2-3 banane (o puteți mărunți în prealabil) in 3 litri de apă caldă. Se infuzează coaja timp de 3 zile, apoi se strecoară și se udă plantele la rădăcină.

Cojile de ceapă sunt un îngrășământ de neprețuit pentru răsaduri și sunt la fel de accesibile ca și cojile de banană sau cojile de ouă. Este deosebit de util să udați plantele firave cu infuzie de ceapă, coaja conține o mulțime de antioxidanți care întăresc plantele. Unele boli produse de ciuperci și bacterii patogene tot ar putea fi astfel prevenite. Pentru a pregăti infuzia, veți avea nevoie de 2 pahare umplute cu coajă de ceapă. Turnați 2 litri de apă clocotită și lăsați timp de aproximativ 2 zile. Apoi, infuzia se strecoară și se diluează într-un raport de 1:3. Dacă planta nu arata bine, o puteți hrăni cu infuzie de ceapă din a 3-a zi după plantare.


Cautare