10000 de gradini agroecologice in Africa

Grădinăritul agroecologic a fost întotdeauna o acțiune crucială pentru mișcare și multe Comunitati Slow Food sunt active în in Africa.

Grădinăritul poate însemna multe lucruri. Poate însemna educarea noilor generații cu privire la hrană și relația sa complexă cu mediul înconjurător, poate însemna promovarea biodiversității și suveranitatea alimentară sau lupta împotriva deșerților alimentare și sprijinirea accesului la alimente proaspete, integrale în orașele mari. Grădinăritul și agricultura la scară mică a fost activitatea de bază pentru a produce alimente de mii de ani. În sistemele noastre alimentare actuale, suntem departe de această realitate și departe de înțelegerea a ceea ce este nevoie pentru a cultiva alimente, respectând în același timp natura, mediul și comunitățile.

Cea mai mare parte a solului din Africa a fost abuzată de agricultura intensivă, de îngrășămintele chimice sintetice și, în unele părți, de cultivarea plantelor modificate genetic. Intr-un tărâm, care este afectat de crize și se luptă în mod constant să devină suveran alimentar, inițiativa Slow Food de a cultiva grădini alimentare oferă fermierilor mici și comunităților locale șansa unui viitor durabil, propunand să creeze mii de unități de grădinărit agroecologic in intreaga lume. După finalizarea cu succes, Slow Food a ridicat in Africa 10.000 de gradini prospere in școli, sau în grădini comunitare. În medie, fiecare grădină, se întinde pe aproximativ 1.266 mp, implică 25 de persoane, iar în majoritatea grădinilor comunitare, femeile preiau conducerea.

Aceste grădini, folosesc tehnici tradiționale si găzduiesc mai mult de 215 specii diferite de plante care produc o varietate de fructe, legume, ierburi și condimente, tuberculi și cereale, precum și ierburi medicinale pentru comunități. Comunitatea Jardins Potagers de Agoè-Nyivé din Togo, de exemplu, organizează activități precum conferințe, dezbateri, proiecții de filme, concursuri în școli, împreună cu producători, bucătari pentru a lupta împotriva dispariției tradițiilor locale și pentru a crește gradul de conștientizare a alimentelor tradiționale, originile lor și păstrează biodiversitatea. Majoritatea membrilor comunității sunt angajați în agricultură și să dezvolte programe educaționale agro-ecologice. Tările subsahariane cu cele mai puternice rețele includ Burkina Faso și Benin în Africa de Vest; Kenya, Uganda și Tanzania și Republica Democratică Congo în centru, extinzându-se până la est și Africa de Sud și Malawi în sud.


Cautare