Capsune pe alese de ziua indragostitilor

Fie că sărbătoresc Valentine’s Day, fie Dragobete, îndrăgostiţii din toata lumea au o oferta generoasa de capsuni pentru a-şi surprinde persoana iubită.

Deşi nu este sezonul lor, căpşunile şi-au făcut deja loc pe rafturile magazinelor, din multe tari, unde culesul este in toi. Florida va contribui si anul acesta cu cantități considerabile de capsuni pentru ziua cea mare a indragostitilor. Centrul Mexicului a atins un vârf la culesul capsunilor, iar regiunea Baja Mexico a veni cu o mare recolta de capsuni pe piata în ultimele două săptămâni. Cel mai mare producător de capsuni este SUA cu 1,3 milioane tone pe an, ceea ce reprezintă 30% din recolta mondială. Ceilati mari producători sunt Turcia, Spania, Egipt si Mexic, producând intre 230.000-303.000 tone, fiecare. Privind în viitor, după Ziua Îndrăgostiților, producatorii si distribuitorii vor trebui să fie creativi pentru a comercializa stocurile rămase disponibile.

Încă din antichitate capsunile au fost considerate fructe ale fertilităţii şi simbol al iubirii. Culoarea roşie şi forma de inimă a căpşunilor le fac foarte populare printre îndrăgostiţi. Se pare că nu doar înfăţişarea le ajută, ci şi compoziţia chimică ce le situează, de altfel, în topul afrodiziacelor naturale. În plus, au multe efecte benefice asupra sănătăţii şi în special asupra inimii. Cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma au demonstrat că datorită conţinutului ridicat de vitamina C, antocianine şi fibre, căpşunile contribuie semnificativ la reglarea tensiunii arteriale şi buna circulaţie a sângelui, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare. Antocianinele sunt nişte antioxidanţi naturali puternici care combat stresul oxidativ, responsabil al deteriorării organismului la nivel celular, ce poate duce la apariţia bolilor cronice şi chiar a cancerului”.


Cautare