Beneficiile rosilor pentru sănătate

Roșiile pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate conform noilor studiile realizate recent la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.

Acestea au arătat că încorporarea roșiilor în dietă poate reduce prevalența bolilor cronice precum cancerul de prostată și de ficat. S-a considerat că compușii produși în mod natural de roșii sunt responsabili pentru aceste efecte După absorbția dintr-o masă, mulți dintre compușii chimici găsiți în fructele de roșii călătoresc în ficat, unde sunt metabolizați. Unii compuși rămân o perioadă de timp, în timp ce alții sunt îndepărtați rapid din organism. Între timp, în ficat sau în alte țesuturi, unii dintre acești compuși pot modifica expresia genelor în moduri asociate cu beneficii pozitive pentru sănătate.

Oamenii de știință au testat țesutul hepatic de la animale care au fost hrăniți cu diete de control sau cu diete de control îmbogățite cu roșii pentru a determina ce compuși de tomate au fost găsiți în ficat și cum s-a schimbat expresia genelor. Au descoperit o serie de metaboliți (molecule produse prin metabolism) care nu au fost niciodată raportați în ficat. S-a demonstrat că alcaloizii steroizi atât în studii cat si in vitro (în laborator), scad absorbția colesterolului, reduc proliferarea celulelor canceroase și reduc atrofia musculară. În plus, oamenii de știință au observat că, indiferent de soiul de roșii, s-a înregistrat o creștere a activării genelor legate de metabolismul xenobiotic si o serie de procese biologice care ne ajută organismul să se detoxifice.

 


Cautare