Ne hranim sanatos cu linte

Lintea ar trebui sa fie inclusa mai des in optiunile alimentare ale romanilor, daca ne gandim cat de multe beneficii are atat pentru sanatate, cat si pentru silueta.

O portie de linte, cam cat intra intr-o ceasca, are 200 de calorii, si da senzatia de satietate. La o cantitate de 100 g sunt 26 g de proteine. De asemenea, contine fibre solubile care protejeaza inima, scazand nivelul colesterolului, si ajuta si in dietele de slabire. Lintea poate fi preparata in diverse moduri, obtinand mancaruri savuroase, pline de gust. Merg in combinatie cu orez, cu legume, sub forma de supa sau tocanita. Pot inlocui foarte bine carnea, in cazul vegetarienilor. Pe langa fibrele si proteinele pe care le contine, lintea mai are in componenta fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi doar in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol. Consumand-o in combinatie cu orez se obtine ceea ce se numeste o "proteina completa". Asta inseamna ca oferim organismului nostru proteinele pe care le poate procura numai din alimentatie (avand in vedere ca o parte din proteinele umane necesare sunt produse de organism, iar restul trebuie completat prin dieta). Exista mai multe soiuri de linte, insa ele nu trebuie consumate in stare cruda, negatita, anti-nutrientii pe care ii contine lintea inhiba absorbtia si metabolizarea nutrientilor din alimente. Lintea se pune la inmuiat si tot in apa respectiva se va fierbe in jur de 20 minute. Cele mai apreciate soiuri sunt in Spania, precum "Lenteja Pardina de Tierra de Campos".

Dieta de 7 zile cu linte.

La micul dejun, in cele 7 zile de dieta, poti alterna urmatoarele alimente: 1 ceasca granola, 1 ceasca iaurt simplu, 1 para, 1 felie de paine integrala prajita cu crema de branza si rosii, 2 felii de paine integrala prajite cu 2 linguri branza de vaci si miere. La gustarile din cele 7 zile de dieta poti alterna urmatoarele produse: 1 fruct (dar sa nu fie banana sau struguri), 1 iaurt simplu, 1 baton de cereale. La pranz si la cina poti manca anumite feluri de mancare pe baza de linte.

 

 


Cautare