Lintea Pardina de Tierra de Campo

Lintea "Pardina de Tierra de Campos" este un produs IGP din Spania.

Produsul Pardina de Tierra de Campos se constituie din boabe din specia Lens culinaris ssp.Culinaris, varietatea microsperma si grupul Europeae destinate consumului uman si a carui varietate comerciala se numeste pardina. Materialul vegetal provine din ecotipurile locale adaptate la conditiile agroclimatice din zona de multi ani, precum si din varietatile comerciale obtinute sau care se vor obtine din aceste ecotipuri. Materialul vegetal utilizat este viguros, rezistent la majoritatea parazitilor, la boli, bine adaptat la climat secetos, iar randamentul său este considerat a fi mediu. Invelisul la boabele de linte, este de culoare maro sau bruna, presarat cu puncte negre, putand prezenta uneori striatii negre pe intreaga suprafata. Cotiledoanele sunt de culoare galbena.

Cultura de linte se practica prin alternanta (rotatie). Irigarea este autorizata atunci cand este necesara pentru asigurarea unei bune rasariri si atunci cand Consiliul de reglementare confirma existenta unui deficit de apa. Activitatile agicole au in vedere mentinerea unui sol lipsit de buruieni, foarte plat si care sa beneficieze de o structura adecvata pentru a permite o buna insamnatare si germinare. Trebuie sa se aplice ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu in cazurile in care solul nu contine cantitatile minime necesare. Ingrasamintele chimice se aplica cu cel putin un an inainte de insamantare. Perioada de insmantare este cuprinsa intre 15 octombrie si 15 aprilie, utilizandu-se o cantitate de seminte de 75 pana la 120 kg pe hectar. Se pot utiliza produse fitosanitare autorizate. Recolta se realizeaza atunci cand planta a atins maturitatea fiziologica si atunci cand umiditatea bobului este mai mica de 13 %. Pe parcursul etapei de inmagazinare, se efectueaza un tratament impotriva insectelor daunatoare in primele 10 zile de la data recoltei, doar daca produsul nu este transportat la centrul de ambalare in aceasta perioada. Lintea uscata este comercializata in perioada cuprinsa intre recolta si data de 30 septembrie a anului urmator.

In anul 1954, acestei culturi ii erau destinate 84 ha pe valea raului Cea si 114 ha pe valea raului Valderaduey. In anul 1965 s-a ajuns la 1 250 hectare in valea raului Cea si la 615 ha in valea raului Valderaduey. Datorita preturilor mari practicate pe piata, aceasta cultura a devenit profitabila si s-a extins, ocupand in special terenuri intelenite si suprafete care nu au mai putut fi semanate cu grau toamna. Principalele caracteristici ale solurilor din zona de productie sunt: un procent ridicat de argile, o particularitate pentru Tierra de Campos, pH-ul neutru sau alcalin, un continut slab de materie organica, valori normale de potasiu si destul de scazute de fosfor, deai mai mari decat cele din zonele limitrofe. Topografia este plana, cu altitudine medie de 750 metri peste nivelul marii, un relief tipic de teren agricol si fara portiuni improprii lucrarilor agricole, desi expus la eroziune. Altitudinea este un factor foarte important, deoarece conferă lintei un aspect mai neted al cojii, un continut mai mare de grasimi si mai putina astringenta. De aceea s-a stabilit pentru parcele altitudinea maximă de 850 metri. Cultivarea sortimentului de linte „pardina” in Tierra de Campos beneficiaza de o lunga traditie in sensul ca agricultorii din regiune sunt perfect familiarizati cu tehnicile cele mai eficiente, cu criteriile de selectie pentru terenurile cele mai adecvate si nu considera productivitatea drept principal obiectiv al activitatii lor, ci incearca, mai degraba, sa obtina un produs de calitate inalta, care se dovedeste avantajos pentru rotatia culturilor, deoarece imbunatateste solurile.



Cautare