Vatra Dornei, perla Bucovinei

Vatra Dornei poate redeveni o stațiune balneară de renume european ce poate sa atraga mii de turiști in fiecre an.

Orasul este inconjurat de o serie de munti josi si mijlocii, cu structura cristalina, cu aspect de muncele, alcatuiti din culmi rotunjite care coboara in trepte. In zona exista numeroase 37 de izvoare minerale, care apar pe teritoriul localitatilor Poiana Cosnei, Dorna Candrenilor, Poiana Negrii, Vatra Dornei, Ortoaia, Saru Dornei, Panaci, Glodu, Darmoxa, Brosteni. Se mai cunosc surse de ape minerale la Poiana Stampei, Dornisoara, Neagra Sarului si Dragoiasa. Aceste izvoare au stat si la baza dezvoltarii orasului, la 1812 fiind imbuteliate la Poiana Negrii peste 50.000 de sticle. In 1845 se construieste la Vatra Dornei primul stabiliment balnear, iar in a doua jumatate a secolului XIX incepe amenajarea si modernizarea statiunii, prin captari de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu namol de turba si mai ales prin construirea, in 1895, a instalatiilor balneare moderne.

Factorii terapeutici sunt datorati climei tonifiante, aerului pur, lipsit de praf si de particule alergice si bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor de ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotonice, precum si namolului de turba adus din Poiana Stampei. Statiunea este benefica indeosebi in tratamentul bolilor cardiovasculare, printre procedurile renumite amintind bai calde cu ape minerale, bai calde de namol, impachetari calde cu namol si parafina, cure interne cu ape minerale, electroterapie, hidroterapie, fizioterapie, fitoterapie (solux, ultraviolete, ultrasunete, laser), mofeta, gimnastica medicala. Contraindicatii: Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice, boli de natura tuberculoasa.

Bazele de tratament de la Hotelul "Calimani" si Complexul Balnear "Dorna", au o capacitate zilnica de peste 4.500 de proceduri terapeutice: bai calde in cada cu ape minerale, impachetari cu namol si parafina, electroterapie, hidroterapie, masaj, gimnastica medicala, sauna, mofete artificiale, chinetoterapie. Exista izvoare speciale pentru cura interna cu apa minerala. Pe langă apele minerale, turistii mai sunt atrasi de partiile de schi, de teleschi si babyschi si de telescaunul de 3 km care ajunge in Varful Dealului Negru. Cei mai curajosi se pot avanta sa faca, tiroliana, parapanta sau river-rafting pe Bistrita.

Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898. Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului Vasile Deac la împăratul Franz Joseph al Austriei. În timpul audienței, primarul l-a convins pe monarh de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi. Cazinoul a fost construit în stil eclectic, cu unele note ale Renasterii germane. Din punct de vedere arhitectonic, ea seamănă cu Cazinoul din Baden. În interior se aflau trei policandre de cristal de Murano, la început cu lumânări, apoi cu becuri. In urmatorii ani prin numeroase investitii, in special cu ajutorul fondurilor comunitare, Vatra Dornei poate deveni o statiune de renume european.


Cautare