Podgoria Cotesti

Podgoria are un areal viticol intins, Localitatea Cotesti este atestata documentar de pe la 1471, cand in Moldova domnea Stefann cel Mare, iar in Tara Romaneasca domnea Radu cel Frumos.

Podgoria este situata intre Valea Milcovului si Valea Ramnicului, la 13 km de orasul Focsani, pe drumul national DN2. Marturiile arheologice pun in evidenta faptul ca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea dacilor in aceasta zona se cultiva vita-de-vie. Zona este denumita de geograful francez Emmanuel De Martonn Dealurile Ramnicului.

Compozitia geologica a solului este alcatuita din straturi de prundis si pietris care formeaza solurile aerate favorabile dezvoltarii vitei de vie. Solul prezinta o culoare rosie-bruna. In timpul zilei absoarbe caldura razelor de soare pe care o cedeaza in timpul noptii. Aceasta proprietate a solului, face ca vita de vie, in aceasta zona, sa prezinte calitati deosebite.

Carpatii de curbura formeaza un adapost natural, pantele line si largi cu expozitie sudica prezinta un debuseu mare de evacuare a aerului rece. Toate aceste conditii naturale, in care se dezvolta vita-de-vie pe aceste meleaguri, fac ca soiurile FETEASCA NEAGRA, MERLOT, FETEASCA ALBA, TRAMINER, SAUVIGNION sa prezinte calitati deosebite. Prelucrarea strugurilor si prepararea vinurilor se realizeaza in centrul propriu de vinificare a societatii.

Societatea SC DYONISOS SA Cotesti, jud. Vrancea dispune de: 92 ha vita de vie; centru de vinificatie; muzeu; sala de degustari; conac.

Strugurii obtinuti de pe cele 92 ha de vita de vie se prelucreaza in centrul de vinificatie al societatii.

Vinurile obtinute aici, se prepara in conditii speciale de fermentatie controlata, sub stricta supraveghere a specialistilor.

Vinul este depozitat in conditii speciale speciale, pentru invechire vinurilor societatea dispune de hrube dotate cu butoaie de stejar.

Tot aici este amenajata si o vinoteca. In interiorul centrului de vinificatie este amenajat un muzeu. Exponatele ce poarta amprenta timpului ne amintesc metodele de prelucrare a strugurilor odinioara.

Alaturi de aceste obiecte se afla si diplomele si medaliile obtinute de societate la diverse concursuri.

Vizitatorilor este pusa la dispozitie o sala de degustari, unde pot fi apreciate vinurile obtinute in Podgoria Valaha Cotesti. Poate onora prezenta a circa 40 de persoane si are posibilitatea de a oferi intr-o ambianta deosebita meniuri cu specific romanesc pentru dejun si cina. In aer liber, in imediata apropiere a salii de degustari este amenajat intr-un cadru rustic, aproape de butucii de vie un loc pentru servirea mesei. Conacul Podgoriei Valahe Cotesti are o arhitectura deosebita si este amplasat in mijlocul plantatiei de vita de vie.

Cadrul natural creaza o atmosfera calda, deosebita, care va imbie sa savurati nobletea vinului de Cotesti

 Principale soiuri cultiva in Podgoria Cotesti

FETEASCA REGALA Unul dintre cele mai valoarese soiuri albe romanesti. Este provenit din incrucisarea soiurilor Feteasca Alba si Grasa de Cotnari. Vinul obtinut este alb, sec si cu o aciditate totala ridicata. Taria alcoolica 10,5-11,5 vol% se foloseste la prepararea vinurilor spumante si distilatelor invechite de vin. Vinul de Feteasca Regala ii sta ca vin tanar pana la un an, cu aroma primara nealterata de timp.

FETEASCA ALBA Soi romanesc pentru vinuri albe, cu o vechime milenara in cultura. Existenta acestui soi se pierde adanc in istorie. A rezultat in urma selectiei populare din Feteasca Neagra. Taria alcoolica 11,5 vol% de un vin de aleasa finete, rotund, catifelat, amplu si corpolent. Poate sta alaturi foarte bine de o friptura si frigarui la gratar. Vinuri cu denumire de origine si trepte de calitate (VSOC).

RIESLING ITALIAN Soi pentru vinuri albe de origine incerta, cultivat mai mult in Europa centrala. Vinul este cunoscut ca vin sec, curat si sobru. Poate fi consumat ca vin tanar, alaturi de peste si diferite preparate de legume. Poate fi pus la invechit

VRAHONER ROZ Este un soi personal, amplu, fin si mai ales cu un caseu specific ce sugereaza fanul de curand cosit. Este considerat un vin semi-aromat. Merge foarte bine alaturi de peste, fructe de mare si salata de cruditati. Vinuri cu denumire de origine si trepte de calitate (VSOC).

SAUVIGNON BLANC Soi de calitate superioara, cultivat de secole in podgoria SAUTERNES-FRANTA. Vinurile obtinute in Podgoria Valaha Cotesti sunt seci sau demidulci, cu aroma deosebit de valoroasa. Aroma este discreta, este suava, este aroma florilor de vita de vie delicata si proaspata. Taria alcoolica 12 vol%. Aceasta aroma confera personalitate vinului. Poate fi servit alaturi de fripturi de porc si pasare, fin preparate. Vinuri cu denumire de origine si trepte de calitate (VSOC).

MUSCAT OTTONELVin alb, de origine franceza, exceleaza mai ales prin delicatete. Poate fi demidulce sau dulce. Aroma este puternica, usor sesizabila cu caracter floral exprimand feminitate. Vinul este excelent si cand este tanar, dar si cand este batran (10-15 ani). Vinul poate fi cu rest de zahar si este servit la desert sau poate fi sec, fara nici un pacat, pretuit numai de rafinati. Vinuri cu denumire de origine si trepte de calitate (VSOC).

MERLOT Soi pentru vinuri rosii de origine franceza la fel de personal ca si CABERNET SAUVIGNION. Are o culoare rubinie si sugereaza aroma de zmeura proaspata. La masa poate fi servit alaturi de friptura de vaca, porc si chiar de fazan si curcan. Se poate asocia, la desert, cu branzeturi. Vinuri cu denumire de origine si trepte de calitate (VSOC).

FETEASCA NEAGRA Soi autohton pentru vinuri rosii cultivat din timpuri stravechi. Vinurile sunt seci sau usor demiseci. Vinul poate sta alaturi de Carbernet Sauvignon si Merlot. Sunt vinuri de mare originalitate, cu o constitutie viguroasa fara a fi catusi de putin dure. Culoarea este rosie-rubinie, stralucitoare, destul de intensa. Se invecheste frumos. Cea mai buna Feteasca Neagra este dupa 2-3 ani, in butoaie de stejar. Taria alcooloca 12-12,5 vol% Feteasca Neagra poate fi servita alaturi de o friptura la gratar

PRODUCATORI: SC DYONISOS SA (Cotesti, jud. Vrancea, Tel.: 0237252146, Fax: 0237252020); S.C. VEDAGRO S.A. Cotesti.


 


Cautare