Podgoria STEFANESTI

Podgoria STEFANESTI, mentionata pentru prima oara in scris de catre istoricul grec Diodorus Siculus, in anul 330 i.e.n. si pomenita in cronicele valahe din anul 1388, e situeaza la 10 km de orasul Pitesti. 

La Stefanesti se produc, cu preponderenta, vinuri albe de calitate superioara,cum ar fi: Feteasca Alba, Sauvignon si Riesling italian, vinuri rosii ca si: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot ori Burgund Mare, dar si vinuri albe aromate, cum ar fi: Tamaioasa Romaneasca si Muscat Ottonel. Infiintata in 1959, Statiunea Viticola Stefanesti a fost organizata ca o unitate hortiviticola in zona, in scopul refacerii si extinderii viticulturii si pomiculturii, cu deosebire pe terenurile in panta. S.C.D.V.V Stefanesti este amplasata in centru viticol cu acelasi nume din cadrul podgoriei Stefanesti Arges. Sediul unitatii este situat in comuna Stefanesti, la 5 km de Pitesti, iar patrimoniul sau se intinde pe raza comunelor Stefanesti, Calinesti, Leordeni si a orasului Topoloveni. Relieful este puternic fragmentat, terenurile ocupate de plantatiile viticole avand panta de la 0,5% pe lunca, pana la 25% sau chia 30% pe versanti.

Plantatiile viticole sunt situate la altitudini cuprinse intre 200 si 412 metri. In anul 1968, a intrat in functiune a Complexul de Vinificatie. In cultura predomina soiurile de struguri pentru vinuri albe de calitate superioara. O proportie de 5-10% din productia totala este folosita pentru obtinerea de vinuri aromate. Vinurile obtinute au un continut moderat de alcool si prezinta insusiri deosebite de armonie gustativa, fructuozitate si suplete care le fac cunoscute si apreciate atat in tar, cat si in strainatate. Vinurile din podgoria Stefanesti Arges, elaborate dupa tehnologii proprii, au obtinut numeroase distinctii la concursurile nationale si internationale. Atat tinere cat si invechite, vinurile Riesling italian, Feteasca Alba si Feteasca regala au adus multe medalii la numeroase concursuri, insa Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon, Muscat Ottonel au dat vinurile care s-au impus la concursurile internationale.

MAI MULT >>


Cautare