Turcia - „cosul cu paine a lumii”



Consumul de paine in tarile din Europa (sursa AIBI 2010) pe kg/cap de locuitor/an:

  • Belgia: 67 (stabil)

  • Romania: 97 (+3,1)

  • Cipru: 74 (+2,8)

  • Danemarca: 43 (+0,6)

  • Finlanda: 42 (-3,8)

  • Franta: 57 (stabil)

  • Germania: 57 (stabil)

  • Grecia: 65 (stabil)

  • Turcia: 150 (+2)

  • Italia: 48 (- 2,9)

  • Olanda: 58 (-0,2)

  • Slovenia: 39 (-7,8)

  • Spania: 51 (-1)

  • Regatul Unit: 14 (+1)

 

Media: 61,5 kg/cap de locuitor/an (Europa).

Turcia este supranumita „cosul cu paine al lumii”. Painea este preparata din grau, orz si porumb.


De aceea, aici, exista o multitudine de specialitati din paine: pide (o paine de grau plata, lata si rotunda), tandr ekmeði (paine coapta pe peritii unui cuptor rotund de lut), si simit sau gevrek (paine in forma de inel acoperita cu seminte de susan).

 

Sursa: Jocelyne Gantois

EUROPAIN - Bucuresti, 21 septembrie 2011

 


Cautare