Carnatii de Plescoi (IGP)

Produsul romanesc ''Carnati de Plescoi'' IGP.

Carnatii de Plescoi sunt produse preparate din carne tocata de oaie si vita, condimentati cu usturoi, ardei iute rosu si cimbru. Amestecul este introdus in intestine/membrane naturale de oaie. Se prezinta sub forma de carnati afumati ce au forma cilindrica si se gasesc in siraguri lungi formate din portiuni de 15-18 cm, de culoare brun roscat-deschis specifica fumului de fag, cu diametrul de 16-20 mm. Perioada de preparare, de la tocarea carnii de oaie si vita, pana la obtinerea produsului finit dureaza minim 48 ore. Fiind un produs crud-uscat, se pot consuma cruzi, pe gratar sau chiar in combinatie cu diferite sortimente de legume. Se prezinta si sub forma de carnati uscati. Ambele tipuri au o suprafata curata, intacta, nelipicioasa, in sectiune structura mozaicat, unde se observa prezenta ardeiului iute rosu, fara aglomerari de grasime, consistenta legata, densa si uniforma atat pe margine cat si in mijloc, miros si gust placut, usor picant, specific combinatiei de condimente: cimbru, ardei iute si usturoi. Materia prima utilizata este carnea refrigerata de oaie si vita. In anumite situatii, carnea de oaie se poate inlocui cu carnea de capra in procent de 5-10 %. Carnea de vita se foloseste in procent de 35- 40%. .

Dupa ce carnea este dezosata, se prepara supa de oase de oaie si vita. Raportul fiind de 40 de kg de oase la 100 litri apa. In amestecul de carne tocata, se adaugă ingredientele pentru condimentare si supa de oase, dupa care se malaxează 10-15 min. Pasta obtinută este introdusa in intestinele de oaie naturale, cu diametrul Ø 18–22 mm, portionandu-se prin rasucire in bucati cu lungimea de circa 15-18 cm. Umplerea intestinelor se face cu ajutorul unei masini de umplut. Carnatii umpluti sunt asezati pe carucioare mobile si se depun in depozitul tampon care asigura alimentarea celulelor de afumare (clasice, prin frictiune) sau afumatoarea traditionala. Prin afumare carnatii de Plescoi capata culoarea caracteristica, gustul, aroma naturala si conservabilitatea. Etapa de afumare si presare necesita cunoastere si pricepere din partea operatorului, iar produsul se considera finit atunci cand la atingerea siragurilor acestea fosnesc. Zona de productie a carnatilor de Plescoi corespunde regiunii administrative Buzau care cuprinde urmtoarele localitati: Plescoi, Valea Nucului, Berca, Satuc, Joseni, Ratesti, Plesesti, Pacle, Manastirea Ratesti, Cojanu, Tatarligu, Viforata, Baceni, Sapoca, Matesti, Buzau.

In zona Buzaului s-au practicat dintotdeauna numeroase activitati legate de prepararea alimentelor din carne: productie de carne, carmangerii, prepararea carnatilor si a carnii afumate, denumita astazi pastrama. Incepand cu secolele XIII-XIV si mai ales dupa intemeierea Tarii Romanesti sub Basarab I (1324-1352), carnatii au devenit preparatul principal care era comercializat in targurile locale, Targul Dragaicii, zis si „Targul dintre tari” care se organiza timp de doua saptamani inainte de sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie). Spre sfarsitul secolului XVIII, ca urmare a razboaielor ruso-turce, multi locuitori bulgari si sarbi au trecut Dunarea si s-au asezat iîn zona Buzaului. Unii dintre acesti sarbi s-au asezat in zona Berca-Plescoi, iar prin preferinta pentru condimentarea cu ardei iute rosu a carnatilor locali au contribuit la definitivarea gustului carnatilor de Plescoi. Localnicii au pastrat reteta carnatilor de Plescoi, iar dupa anul 1990, a reinceput preparare si valorificarea lor.