Reteta consacrata “Cașcaval Dalia”

Produsul “Cascavalul Dalia” este printre cele mai importante marci romanesti  care a fost inregistrat pe plan national ca reteta consacrata.

Procesul de fabricare a cascavalului cuprinde fazele de preparare a casului si de fabricare propriu-zisa. In prima faza are loc inchegarea lapelui, taierea coagului, prelucrarea cu harfa, scoaterea zarului, presarea si maturarea casului. In faza a doua are loc oparirea, framantarea, punerea in forme, zvantarea si maturarea. Consumul specific este de circa 11 l lapte/kg cascaval. Avem trei producatori de cascavalul Dalia, care si-au inregistrat produsul ca reteta consacrata:

  1. Continents Group S.R.L. Cașcavalul Dalia realizat de producator este un produs care se obține din lapte de vacă pasteurizat, prin adăugare de culturi lactice selecționate, coagulare cu cheag și opărirea cașului. Cașcavalul are o consistență fină, onctuoasă, ușor elastică, o culoare galben-deschis, uniformă în toată masa, un miros și gust placute, caracteristice brânzeturilor cu pastă opărită, provenite din lapte de vacă. Este potrivit de sărat, cu gust și aromă placute, de cașcaval maturat. Producatorul este din Comuna Răchiți, Sat Răchiți, Județul Botoșani.

  1. Romfulda Prod S.R.L. Cascavalul Dalia realizat de producator face parte din categoria branzeturilor cu pastă opărită si se poate consuma ca aperitiv. Acesta se obține prin opărirea cașului din lapte de vacă. Cașcavalul prezintă o consistență tare, puțin elastică, fără crăpături, cu gust aromat specific, slab sărat. Producatorul este din Orașul Bistrința, Str. Libertății, Nr. 50, Cod Poștal 420155, Județul Bistrița-Năsăud.

  1. Carmo-Lact S.R.L. Caşcavalul realizat de producator face parte din categoria brânzeturilor cu pastă opărită, obținut din lapte integral sau normalizat, pasteurizat, prin adăugare de culturi lactice selecționate și coagulare cu cheag, opărirea coagulului și maturarea acestuia. Acesta locuieste in Comuna Monor, Str. Principală, Nr. 153/B, Cod Poștal 427175, Județul Bistrița-Năsăud

Cei trei producatori, mentionati mai sus si-au atesta si alte produse lactate ca retete consacrate, precum chefirul, sana, untul, laptele batut, sau cascavalul Rucar.