Sarbatorile ''Filipii de toamna''

Dupa cum spune traditia populara la data de 10 noiembrie incep “Filipii de toamna”, care dureaza sapte zile, astfel trei dintre Filipi sunt celebrati inainte de postul Craciunului, iar ceilalti patru Filipi in post.

In privinta sarbatorilor din post, ele debuteaza cu Filipii de toamna (cunoscuti si ca Cilipi, Hilipi sau Pilipi), serbati intre o zi si sapte zile, in perioada de 12-23 noiembrie. Ei se spune ca erau "un fel de spirite supreme ale lupilor; cel mai mare si cel mai rau fiind Filipul cel Schiop sau Godinetul Schiop. In aceasta perioada femeile nu dadeau gunoiul afara, ci il strangeau dupa usa, nu impungeau cu acul, ca sa nu le ia lupul oile. Lipeau gura sobei ca sa se lege gura lupului, sau atarnau de lemnul cosului o secure, ca sa fie ferite de pagube. Se spunea ca cine tine Filipii isi apara casa de foc, de serpi, de strigoi si stricaciuni, dar mai ales de pagubele provocate de lupi.

In ziua de azi, printre femeile batrane, Filipii abia mai pastreaza amintirea sarbatoririi lor. E o sarbatoare populara, tinand mai mult de credinte vechi si de frica de sfinti.

Se spune in credinta populara ca Filipii ar fi fost apostoli, care, pe vremea prigonirilor in contra crestinilor, au fost aruncati intr-o groapa cu lupi de unde au scapat doar prin credinta. Acesti Filipi au fost sapte frati ratacitori ce umblau prin lume si care aveau puterea de a-i poci sau schimonosi pe cei ce nu ii cinsteau. Se mai spune ca unul dintre Filipi fiind schiop a ramas in urma si de aceea se serbeaza mai tarziu, in ziua de 21 noiembrie.

Sarbatoarea Filipilor de toamna o tin atat femeile, cat si barbatii. De obicei Filipii se tin trei zile: 12, 13 si 14 noiembrie. In aceste zile, ale Filipilor de toamna, se obisnuieste, la sate, sa se fiarba porumb si sa se imparta prin vecini turta coapta in vatra.

La lasatul de sec, la 14 noiembrie, se striga tinerilor ramași necasatoriti. Un vechi obicei ne spune ca se fac doua focuri din coceni de porumb, pe deal, un foc la un capat al satului si altul la celalalt capat al satului. In jurul focurilor se adună flacai si striga cam o ora, apoi, fiecare dintre ei, coboara din deal cu somoioage de foc pana acasa, unde le sting.

Totodata se obisnuieste ca dupa perioada Filipilor, sa se formeze sezatorile, unde, fetele si nevestele vor toarce pentru panza.

 


Cautare