Dictionar vini-viticol romanesc (A, B, C)


Aligote, babeasca, …, cramposie

                    Aligote

Vin obtinut din soiuri de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. Datorita capacitatii sale de-a acumula, in unele microclimate, o concentratie alcoolica ridicata, vinurile rezultate pot face parte din categoria “de consum curent” si chiar dintr-o categorie superioara. In Romania, vinurile din soiurile Aligote se obtin In podgoriile: Iasi, Cotesti, Odobesti, Sarica-Niculitel.

 

Babeasca

Vin rosu de consum curent sau de calitate superioara, obtinut cu precadere in podgoriile Moldovei (Bucium, Ivesti, Nicoresti, Panciu). In toamnele calde si lungi, datorita maturitatii in conditii optime a strugurilor si acumularii de mari concentratii de zaharuri, vinurile sunt intens colorate si de calitate superioara.

 

  Bucium

Vin de calitate superioara, obtinut din soiurile de struguri Feteasca alba, Aligote sau Muscat Ottonel (IMAGINE), produs pe plaiurile localitatii Bucium, centrul viticol Tomesti-Bucium.

 

  Cabernet Sauvignon

Vin rosu superior, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta (podgoriile Bordeaux si Medoc), foarte apreciat inca de pe vremea cardinalului Richelieu (1586-1642). In Romania, cele mai bune vinuri Cabernet Sauvignon se produc in centrele viticole Valea Calugareasca si Samburesti, remarcabile prin coloratia intensa, armonia deosebita intre elementele constitutive si gustul agreabil. îIn podgoria Murfatlar acest soi de struguri produce vinuri demiseci sau dulci, iar in podgoriile Corcova, Segarcea, Sarica-Niculitel, Odobesti, Panciu, vinuri seci.

 

  Carjoaia

Vin alb, de calitate superioara, provenit din soiurile de struguri Grasa, Feteasca alba si Francusa (IMAGINE), obtinut pe plaiurile localitatii Carjoaia, din apropierea Cotnarilor.

 

  Chardonnay

Vin obtinut din soiul de struguri Chardonnay. Vin alb, de calitate superioara, care in unele centre de cultura poarta si denumirea de origine (de exemplu, Murfatlar, Nazarcea etc.)

 

Copou

Vin de calitate superioara, provenit din soiurile de struguri Aligote, Feteasca alba, Riesling italian si Muscat Ottonel, obtinut in plantatiile de pe dealul Copoului din apropierea Iasului.

 

  Corcova, vin rosu, de calitate superioara, provenit din soiurile de struguri Cabernet, Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, obtinut pe plaiurile viticole din jurul localitatii Corcova, in podgoria cu acelasi nume (judetul Mehedinti).

 

Cotnari

Renumita podgorie moldoveneasca situata in apropierea orasului Harlau, care isi datoreaza celebritatea calitatilor vinului produs aici si cunoscut in intreaga Europa inca din Evul Mediu. Calitatea vinului de Cotnari nu provine numai din conditiile naturale exceptional de favorabile, care inlesnesc atacul strugurilor de catre “nobilul putregai”, dar si din indelungata traditie in cultura vitei de vie, care a dus la cristalizarea unor varietati perfect adaptate conditiilor locale. Se obtine din soiurile de struguri: Grasa, Feteasca, Tamaioasă romanească, Francusa. A fost premiat la numerose concursuri internationale de vinuri.

 

  Cracana,

Vin rosu ghiurghiuliu, obtinut din soiul de struguri Babeasca neagra, denumit in podgoria Panciu si “Cracana”.

 

  Cramposie

Vin alb de consum curent, obtinut din soiul autohton de struguri cu acelasi nume, cultivat in podgoriile Dragasani, Segarcea, Samburesti, Stefanesti.

 


Cautare