Scoala profesionala agricola

Scoala profesionala agricola este potrivită pentru tinerii care doresc să lucreze și să locuiască în mediul rural.

Prioritatea principală sunt tinerii care vor prelua o gospodarie taraneasca (bio, agroturistica) sau o fermă (vegetala, de crestere a animalelor, mixta). Ca „școală a vieții” cu un accent puternic pe natură și mediu, scoala agricola garanteaza tuturor tinerilor din orașe și zonele rurale un început bun în viața lor profesională. Scopul invatamantului agricol, este de a forma o tanara persoana antreprenorială care ia inițiativa și modelează lucrurile în interiorul și în afara agriculturii.

In statele europene, precum Austria, la admitere se cere incheierea unui contract de ucenicie (posibil ucenicie la domiciliu sau extern). Durata pregatirii profesionale este de 3 ani inclusiv de 3 ori 10 săptămâni de școală profesională. Exista mai multe domenii de pregatire profesionala precum: agricultura, silvicultura, zootehnia, echitatie si calarie, viticultura si vinificatia, cultivarea si procesarea legumelor si fructelor, managemtul operational si bugetar, etc.

Deși România a fost o țară preponderent agricolă, învățământul agricol a apărut mai târziu decât în țările din vestul Europei. Prima școală agricolă apărută în 1789 la Sânicolaul Mare din inițiativa lui Cristofor Nacu, care urmărea să-și pregătească lucrători calificați pentru propria moșie. În anul 1955 printr-o Hotărâre se înființează 142 de școli profesionale agricole și silvice si 14 școli tehnice și de maiștri. Trebuie reamintitit ca in anul școlar 1977/78 funcționa 140 de licee agricole. După anul 1990 școlile profesionale au fost desființate, iar liceele agricole se transforma in licee tehnologice cu foarte puține clase de agricultură. Lipsa scolilor profesionale se simte din plin, pentruca avem in prezent, tot mai putini oameni pregatiti in profesiile rurale (agricultura, procesare, marketing, turism rural), cu toate ca cererea de forta de munca este foarte mare.

 


Cautare