Adoptă un măslin

Utilizatorii pot adopta un măslin în satul Oliete, Spania prin intermediul unei platforme online, banii strânși fiind folosiți la nivel local pentru recuperarea plantațiilor de măslini abandonate.

Această soluție, profită de faptul ca oamenii sunt capabili să adopte de la distanță un măslin și să creeze astfel o legătură cu zona rurală (poate a părinților sau bunicilor lor), contribuind în același timp financiar la dezvoltarea/întreținerea durabilă a comunității rurale locale. Soluția folosește un cod QR pe fiecare măslin, senzori în plantația de măslini, geolocalizare, un caiet digital de câmp, utilizarea dronelor și a telefoanelor mobile pentru apeluri video și captarea imaginilor din plantația de măslini și o nouă aplicație pentru telefonul mobil, astfel încât părinții adoptivi să poată urmări evoluția arborelui lor. Soluția este dezvoltată de un proiect inovator de antreprenoriat social pentru a genera locuri de muncă locale pentru persoanele excluse de pe piața muncii și cu dizabilități intelectuale, promovând în același timp dezvoltarea rurală durabilă. Banii strânși sprijină activitatea locală în comunitatea rurală pentru a recupera plantația de măslini centenară abandonată și biodiversitatea acestora într-un mod durabil, folosind principiile administrației terenurilor.

Oliete, este un mic sat rural din nord-estul Spaniei. Numele derivă de la Olivetum, ce inseamna livadă de măslini în latină. Contextul local a fost ca, ne găsim cu peste 100.000 de măslini centenari abandonați și un municipiu rural total condamnat la moarte, fără obiective sau speranțe de a continua înainte. Satul avea o populație din ce în ce mai bătrână și puținii tineri își pierduseră voința de a lupta pentru viitorul satului. Soluția inteligentă a fost să se realizeze, grație instrumentelor digitale, ca oameni de pe întreaga planetă să poată sponsoriza un măslin și astfel să ajute acest proiect social, solidar, durabil și sănătos pentru a reda speranța și direcția municipalității. Presa l-a intitulat Miracolul Olietei! Acum s-a ajuns la peste 5000 de „părinți adoptivi” de măslini în jurul orașului Oliete, din 26 de țări din întreaga lume. Multe hectare de livadă de măslini au fost restaurate și s-a astfel la recoltatul măslinelor.

Trei fabrici de ulei de măsline au fost înființate pentru a procesa măslinele din plantațiile recuperate. Zona produce acum peste 30.000 de litri de ulei de măsline extravirgin într-un mod responsabil și durabil, care a câștigat două premii, unul național și unul internațional. Întreprinderea socială a trecut de la 1 angajat la 11, cu un vârf maxim de 18 angajați în campanie. Proiectul a transformat cu adevărat perspectiva de dezvoltare locală a satului. Din lipsa de speranță, localitatea are acum o traiectorie pozitivă. Proiectul a înregistrat investiții interne în sat pentru prima dată în decenii și a restabilit mijloacele locale de producție, creând locuri de muncă locale și potențial pentru mai mult. Dincolo de locurile de muncă directe create în lanțul de producție de măsline, inițiativa a atras, de asemenea, peste 3.000 de oameni în fiecare an să-și viziteze măslinul din Oliete. Acest lucru generează oportunități economice suplimentare pentru populația locală. Inițiativa a remediat pierderea populației din sat și este direct legată si de salvarea școlii din sat.

 


Cautare