Cum alegem si pregatim terenul

Pentru gradina de legume trebuie sa alegem terenul cel ma insorit si adapostit.

In primul rand trebuie sa avem in apropiere o sursa de apa pentru a putea uda legumele cultivate, respectiv un put, o fantana sau o pompa. Apoi trebuie ca terenul respectiv sa fie arat din toamna la o adancime de 25-30 cm. Pentru ca sa se sape mai bine, trebuie sa luam cu cazmaua numai cate o fasie ingusta de pamant. Bucata de pamant scoasa se intoarce cu cazmaua, rasturnandu-se. Sapatul trebuie sa se faca atunci cand pamantul este reavan, adica potrivit de umed, ca sa se poata lucra usor. Pamantul sapat din toamna se marunteste bine pana in primavara datorita inghetului si dezghetului si inmagazineaza mai multa apa.

Primavara, imediat dupa zvantare, terenul se grebleaza pentru a impiedica formarea scoartei. In cazul cand terenul nu s-a sapat toamna, lucrarea se face in primavara cat mai timpuriu, atunci cand pamantul nu este nici prea umed, nici prea uscat. Pe masura ce se sapa, pamantul se grebleaza imediat, pentru a se marunti. Intr-o parte a gradinii se va rezerva o mica suprafata pentru cultivarea unor legume ce raman pe acelasi loc mai multi ani, precum leusteanul sau hreanul. Restul terenului il vom imparti in parcele, tinand seama ca legumele cele mai pretentioase la caldura sa fie plasate in locurile cele mai adapostite si bine insorite.

In cazul cand terenul este mai rece si mai greu putem cultiva castraveti, dovlecei si rosii pe biloane, la o distanta de 30-35 cm intre plante pe rand. Latimea la baza bilonul trebuie sa fie de 50-60 cm, iar la varf, 30 cm. Pentru culturile timpurii se fac straturi ridicate, inalte de 10-25 cm si late de 1-1,30 cm, despartite intre ele de poteci late de 30-40 cm. In zonele secetoase si pe terenurile nisipoase, de pe care apa se scurge foarte repede, se fac straturi adancite late de 1-1,30 m care sa aibe marginile ridicate de 30 cm, pentru ca apa din ploi sa se adune in cantitate cat mai mare.

Dupa ce am stabilit marimea si locul gradinii vom marca colturile cu tarusi. Daca gradina este mai mare se lasa pe mijloc o poteca lata, pe marginile careia se pot cultiva flori. De-a lungul gardului este indicat sa se semene o planta inalta care sa imbrace gardul, precum fasolea urcatoare. Este indicat sa nu se cultive legume doi ani pe acelasi loc, deoarece productiile din anul al doilea vor fi mai mici. Astfel dupa varza, castraveti, dovlecei, in anul urmator se vor cultiva, tomate, vinete, ardei sau cartofi. Dupa acestea se vor cultiva ceapa, morcovi, ridichi, iar in anul urmator fasole si mazare. Dupa leguminoase boabe se pot cultiva din nou varza, castraveti si asa mai departe.

 


Cautare