Pregatirea solului in gradina de legume

Gradinarul trebuie sa invete importanta pregatirii solului.

Pregatirea solului joaca un rol vital in gradina de legume, daca dorim ca acesta sa fie productiv, indiferent de ce plante vom cultiva. Trebuie sa stim ca exista trei tipuri de sol: nisipos, lutos si argilosSolul nisipos este foarte slab, permitand radacinilor sa respira, deoarece aerului trece cu usurinta prin el. Solul argilos absoarbe apa repede si o pastreaza mai mult. Acest lucru il face perfect pentru locurile care primesc mai multa lumina de la soare, si, in general, in zonele calde unde solul se usuca rapid. Ultimul tip de sol este cel lutos, care este o combinatie fina de lut si particule de nisip.

Pregatirea solului pentru gradina ta este cel mai important lucru. Primul pas este sa indepartam toate tufele lemnoase si ierboase. Apoi se eliminam orice buruiana, radacini si pietre. Manipulati solul in palma ca sa vedeti daca este un amestec bun de nisip, lut si argila, inainte de a semana si planta legumele.

Un amestec nisipo-lutos, trebui sa fie 80% din total sol, iar restul de 20%, sa fie argila. Acest amestec permite radacinilor sa nu putrezeasca daca este prea multa apa si sa respire datorita amestecului luto-nisipos. Cel mai bun mod de a testa solul este sa facem o minge de pamant si daca nu se sfarma este OK. Daca mingea de pamant se sfarma greu prin apasare inseamna ca avem prea multa argila si va trebuie sa echilibram solul cu nisip si material organic (compost sau mranita).

 


Cautare