Agricultura regenerativă aplicata la culturile ecologice

Fermierul ecologic Benedikt Bösel, cu ferma sa Gut und Bösel din Brandenburg, oferă o afacere model când vine vorba de agricultura regenerativă.

A fost unul dintre primii fermieri din Germania care și-a convertit ferma si care acum se întinde pe 3.000 de hectare, în agricultură regenerativă și silvicultură. În primăvara lui 2018, la doi ani după ce a preluat ferma de la părinți, a întâlnit un declanșator simplu pentru a-și schimba abordarea. „Seceta de primăvară a fost atât de extremă. Totul pe câmp era galben și maro. Nu există insecte în aer, chiar dacă primăvara este de fapt cea mai importantă fază de creștere. Acest lucru a arătat clar că trebuie să investesc nu doar în echipamente și inovare, ci și în sol și ecosistem”, spune el.

Când a plantat copaci în terenul său de cultură și a adăugat mai multe plante și animale, oamenii s-au întrebat ce ar fi trebuit să fie atât de inovator în toate acestea. Dar astăzi conceptul și-a arătat valoarea. Două sute de capete de vite pasc pe câmpuri pe tot parcursul anului, fertilizând solul, regenerându-l în mod durabil și încurajând biodiversitatea. Bösel combină agrosilvicultura cu agricultura arabilă și creșterea animalelor pentru a culege mai multe recolte din același teren în fiecare an. Câmpurile sunt intrerupte cu șiruri de copaci și înconjurate de fâșii de flori sălbatice. Culturile succesive de fructe și culturile intercalate joacă, de asemenea, un rol important în agricultura regenerativă, astfel că pământul rămâne acoperit tot timpul anului, iar conținutul de nutrienți al solului rămâne cât mai echilibrat.

Printre susținătorii muncii lui Bösel se numără și compania alimentară followfood. Ambele vor să arate că agricultura regenerativă este valabilă. În 2019, followfood a fondat un fond de salvare a solului care sprijină fermierii care doresc să investească în agricultura regenerativă. „Ne canalizăm un procent din veniturile noastre și îl investim în operațiuni agricole care gândesc dincolo de a merge ecologic și doresc să funcționeze și în mod regenerativ”, explică Julius Palm, directorul adjunct al followfood. În 2023, acest lucru a făcut posibilă introducerea pe piață a primelor produse din sisteme regenerative. .

 


Cautare