Cultura ecologica de mazare si fasole de toamna



Mazarea de toamna si fasolea de toamna se cultiva mai ales in sistemul de agricultura ecologica.

 

Cultivarea leguminoaselor este in declin in Europa in ultimii ani. Speciile dominante de vara de mazare si fasole pot rezista doar cu greu impotriva buruienilor si au suferit de asemenea in mod considerabil in urma secetelor de primavara.

 

Speciile de toamna/iarna au fost cultivate pana acum in Europa Centrala doar marginal. Motivele pentru aceasta sunt lipsa rezistentei la iarna precum si eliminarea acestora din partea altor culturi.

 

Pe de alta aparte, cultivarea leguminoaselor rezistente la iarna are multe avantaje: ele protejeaza solul impotriva eroziunii in timpul iernii si asigura controlul efectiv al buruienilor. De asemenea, speciile de iarna au un potential de recolta mai mare decat sortimentele de vara, in special cand primavara este uscata.

 

In Germania, Universitatea din Kassel a cercetat diferite specii de mazare de toamna dintr-o baza genetica in ceea ce priveste sustenabilitatea acestora pentru a fi cultivate in mod ecologic.

 

Mazarea de toamna a fost cultivata in Germania in prima jumatate a secolului trecut in cantitati mici, iar ca urmare a acestui lucru SP Veres SP Veres a disparut aproape in totalitate de pe solul german. Specia EFB 33 – inregistrata intre timp in Italia, s-a remarcat prin rezistenta sa la iarna. Recolta de biomasa a acestei specii de mazare in stare pura se ridica la ca. 6 t/ha. Mazarea de toamna se poate folosi ca furaj verde, siloz sau pentru aprovizionarea montajelor de bio-gaz. Pe de alta parte, daca EFB 33 este cultivata pentru seminte, este recomandata combinarea cu o alta cultura, cu ar fi secara si triticalele (Triticosecale). Recolta de seminte atinge 2-4 t/ha.

 

In functie de aprovizionarea cu apa, mazarea de toamna permite obtinerea a doua culturi ecologice/organice in decursul unui an: cand mazarea de toamna este semanata la mijlocul lui septembrie, se cultiva la mijlocul lui mai. Dupa acest moment, solul este lipsit de buruieni aproape in totalitate si se poate insemanta porumb direct pe miriste.

 

Cultivarea fasolei de toamna este mai grea. In Germania este cultivat doar un singur sortiment: Hiverna. Rezistenta sa pe timp de iarna ajunge doar pana la ca. -10°C si in plus dispune de un continut destul de mare de tanina, de aceea este folosita doar in hranirea rumegatoarelor, dupa cum au aratat mai multe experimente in Saxonia. Cu toate acestea, mai ales in anii cu o insamantarea tarzie primavara si cu seceta vara, fasolea de toamna va produce o recolta mai mare decat varietatile de primavara.

 

Fasolea de toamna are nevoie de multa apa, motiv pentru care folosirea umiditatii iernii este avantajoasa. Iar acest lucru pare sa devina tot mai important odata cu schimbarea climei.



 

Sursa: www.naturland.de