Gradina de plante aromatice

 

Un motiv bun de avea un colt de plante aromatice in gradina

 

Cultivarea plantelor in gradina devine o activitate tot mai populara in fiecare zi. Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la plantele cultivate in gradina de langa casa ei isi imagineaza ca aici se exista doar legume pentru gatit, fara sa inteleaga ca aici se cultiva si plante pentru aroma lor placuta sau pentru frumusetea lor.

 

O parte dintre plantele aromatice dupa ce sunt culese din gradina se usuca pentru a fi utilizate si iarna. Plantele sunt taiate cu tulpine si se leaga pentru a se evapora apa. Dupa care se pastreaza in pungi de hartie 2-3 saptamana. Apoi se elimina tulpinile iar frunzele uscate in cuptor, se faramiteaza si se pastreaza in borcane.

 

In afara de cele mai intalnite plante aromatice precum patrunjelul, leusteanul, si telina, in gradina se cultiva si alte plante aromatice.

 

Una dintre cele mai comune plante cultivate in gradina este busuioc. El este utilizat pentru a da un plus de savoare pastelor de toamte si sucurilor de rosii.

 

Arpagicul pitic este utilizat in salate, felurite mancaruri de oua, si multe sosuri diferite.

 

Menta este foarte simplu de cultivat in gradina. Se utilizeaza in preparate pe baza de gelatina la limonade si la orice bautura racoritoare din fructe.

 

Doua plante aromatice, care se cultiva in gradina de multa lume sunt cimbru si salvia. Ambele se folosesc pentru a aroma supele, mancarurile de pui, curcan, porc sau carnati. Se cultiva si pentru florile sale frumoase, la fel ca si busuiocul sau ca si alte plante aromatice din gradina.

 

Lavanda este, probabil, planta cu mirosul cel mai puternic din gradina. Ea se utilizeaza la confectionarea de lumanari, oferind un miros parfumat, precum si pentru a imbunatati mirosul in dulapurile cu lenjeriile de pat si de corp.

 

Alte tipuri de plante aromatice cultivate in gradina sunt:

  • limba mielului (folosite in salate),

  • asmatuiul (folosit in felurite mancaruri din oua),

  • maghiranul dulce (aromeaza carnea de miel, pestele, salata, si supa),

  • susanul (aromea biscuitii, prajiturile sau painea),

  • mararul (carne arome şi utilizate în muraturi).

 

Un colt de plante aromatice proaspete va poate da culoare si miresme imbatatoare gradinii de langa casa, dar va ofera multe arome pentru bucatarie, mult mai ieftine decat cele pe care le cumparati din magazin.

 

www.gazetadeagricultura.info