Cultura de afine de la Orastie, judetul Hunedoara

Gonzalo Jara, seful filialei din Romania a companiei Vital Berry, unul dintre cei mai mari producatori de fructe din America de Sud, vinde productia de 25 de tone de afine realizata pe o plantatie de langa Orastie in Germania.

Gonzalo Jara, cand a venit in Romania avea o misiune clara: sa gasească terenuri cu soluri acide, dar ieftine, in zone muntoase, cu clima blanda, ideale pentru cultivarea afinelor. Iar asta neaparat in Europa, aflata in contra-sezon de productie cu sud-vestul Americilor. Lucru esential pentru a putea asigura o productivitate continua. Dezvoltarea companiei pe batranul continent era necesara pentru ca cererea de afine explodase mai ales in Germania.

La Beriu, Gonzalo Jara gasise exact ceea ce cautase. Teoretic, un hectar de teren cultivat cu arbusiti de afini, ajunsi la maturitate, aduce o recolta de 30 de tone de fructe. Comercializate la un pret minim de en-gros de 4 euro pe kilogram, afinele genereaza incasari anuale de 120.000 de euro.

Langa Orastie, hectarul se vinde cu 2.000 de euro, cheltuielile cu intretinerea acestuia ajung la 15.000 de euro, in timp ce costul cu cei 3.000 de arbusti plantati se ridica la cel mult 3.000 de euro. Profit de 100.000 de euro la hectar din afine!

Gonzalo Jara, in 2006, a cumparat, in numele firmei Vital Berry Marketing Rom, aproape sapte hectare in Beriu, iar in toamna aceluiasi an a plantat primii arbusti de afine. Un an mai tarziu, a mai achizitionat 15 hectare de teren, tot in jurul Orastiei.

Recolta din acest an, prima mai consistenta de la demararea investitiei in Romania, nu a fost deloc bogata - doar 25 de tone de fructe recoltate de pe 22 de hectare. Iar asta pentru ca tufa de afin ajunge la maturitate dupa cinci ani, astfel ca arbustii lui Gonzalo Jara sunt mici, acum. Vor ajunge la maturitate in 2011 si vor fi roditori inca 30 de ani.

S.C.VITAL BERRY MARKETING ROM S.R.L.

Sediul:

  • Comuna Beriu, localitatea Beriu
  • nr.192B, biroul nr.2
  • jud. Hunedoara
  • Romania


Tel: 0254 246 124
Fax: 0254 246 124

Gonzalo Jara

  • Administrator
  • Tel: 0729 801 273
  • E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Cristian Toader

  • Tel: 0724 586 314
  • E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.