Sectorul ecologic din România

Piaţa produselor organice în România ar putea creşte dacă autorităţile române ar începe, ''puţin câte puţin'', să furnizeze alimente organice în spitale, şcoli şi universităţi, au declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, reprezentanţii Comisiei Europene.

Diego Canga Fano şi Henri Delanghe cei doi oficiali europeni, responsabili de zona agriculturii ecologice, s-au află în acest an într-o vizită în România, pentru a ajuta autorităţile române să elaboreze planul naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice, ţara noastră fiind prima vizitată, datorită importanţei sale, pentru a creşte suprafaţa alocată acestui tip de agricultură. Ei au declarat că România are un potenţial uriaş de creştere în acest sector, în contextul în care un român consumă în medie alimente organice de numai 2 euro/an, în timp ce în Uniunea Europeană consumul este de peste 50 de ori mai mare, respectiv 102 euro anual.

Potrivit oficialilor europeni, agricultura ecologică este foarte importantă pentru Comisia Europeană şi de aceea se doreşte ca toate statele membre, inclusiv România, să o dezvolte şi să adopte o abordare comprehensivă pe partea de cerere şi ofertă, dar şi de sustenabilitate, iar Planul Naţional Strategic şi Fondul de Rezilienţă pot contribui la dezvoltarea sectorului organic.În Uniunea Europeană ţinta este ca 25% din suprafaţa agricolă totală a UE să fie cultivată ecologic în 2030. În România, acum doar 3,5% din suprafaţa agricolă este cultivată ecologic. Nu în ultimul rând, ei au transmis că Guvernul poate juca un rol foarte important cu privire la informarea şi educarea consumatorului, precizând că în România ar trebui să existe mai multe stimulente pentru achiziţiile publice de produse organice.


Cautare