1500 de solarii noi in Dobrogea in sistem cooperatistDupa exemplul vecinilor nostri bulgari, 1500 de solarii au aparut in judetul Constanta, iar ardeii si rosiile, obtinute 100% natural, vor fi vandute cu preturi mici, sustin taranii.

 

In cadrul unui proiect, realizat de Consiliul Judetean Constanta, legumicultorii, s-au asociat in cooperative, ca sa elimine intermediarii.

 

Cezar Voica este unul dintre cei 30 din localnici din Lumina care au primit gratuit din partea Consiliului Judetean Constanta un solar, instalatie de irigat si rasaduri. Iar ingrasamantul trebuie sa fie natural. "Eu sper ca sfarsitul lunii iulie-august sa incepem sa recoltam ceva de aici. Per total trebuie sa scoatem 600 - 700 sute de kilograme de legume." - spune el.

 

Facem un calcul si aflam ca din cele 1500 de solarii ridicate in tot judetul Constanta vor fi culese la sfarsitul acestei veri peste 1000 de tone de legume. Toate solariile au fost deja luate in folosinta de cultivatori.

 

Producatorii estimeaza ca vor cere 2 lei pe un kilogram de rosii, 3 lei pe unul de ardei si cel mult 4 lei, pentru vinete. Pentru ca intreaga afacere sa se dezvolte, taranii s-au organizat in cooperative, iar asociatia se va ocupa si de vanzarea produselor.

 

De exemplu, cei din cooperativa vor putea vinde cu randul legumele adunate in depozit. Cei care au primit gratuit solarii sunt obligati sa doneze 15% din productie nevoiasilor, adica azilelor de batrani sau centrelor de plasament din zona lor.

 

Valoarea totala a proiectului „sere”, se ridica la peste 1.000.000 de euro. Noile cooperative pot accesa si fonduri europene ca sa se dezvolte.

 

 

Sursa: stirileprotv.ro

 Cautare