Atelier de antropologie a gustului: Culturi gastronomice si practici alimentare

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni 19 august, ora 19:00, la Atelierul de antropologie a gustului: Culturi gastronomice si practici alimentare, sustinut de Monica Stroe.

De la celebra fraza a lui Brillat-Savarin din secolul al XIX-lea, Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti., pana la numeroasele triburi alimentare care populeaza in prezent peisajul gastronomic global, modificarea sensurilor hranei reprezinta un barometru pentru schimbari sociale si culturale mai profunde. Restaurantele cu specific etnic, gastronomia moleculara, curentul Slow Food, dietele raw-vegan sunt toate expresii recente ale unor schimbari tot mai accelerate.

Cursul isi propune o explorare de la ferma la furculita a fenomenelor alimentare, menita sa surprinda legatura hranei cu agricultura, ecologia si consumul, dar si cu un domeniu adeseori trecut cu vederea: istoria cotidiana, domestica si feminina.

Vom explora in cadrul cursului cateva dintre evolutiile si revolutiile alimentare si relatia acestora cu sistemele de valori ale epocii (sedentarizarea societatilor de vanatori-culegatori si aparitia agriculturii, descoperirea Lumii Noi si colonialismul, aparitia statelor nationale, miscarile New Age, societatea de consum, postmodernitatea etc). 

Folosindu-ne de instrumentele gandirii antropologice, vom invata sa recunoastem si sa interpretam evolutia gustului si a practicilor alimentare aproape de noi, in meniul restaurantelor, in rafturile supermarketurilor si pe tarabele din piete si chiar in propriul frigider, plecand de la premisa stransei legaturi dintre alimentatie si identitate.

Cele cinci intalniri vor fi alimentate de un bogat material vizual: fragmente de filme documentare si artistice, mostre de marketing alimentar si fotografie.

 

Temele celor cinci intalniri sunt:

  • Sedinta 1. Gustul si metisajele gastronomice: o istorie sociala si culturala a Europei
  • Sedinta 2. Tabu-uri si crezuri alimentare. Hrana, sisteme de sens si stiluri de viata
  • Sedinta 3. Bucataria romaneasca: intre patrimoniu si gastronationalism
  • Sedinta 4. Peisaje gastronomice urbane. O incursiune printre multiplele infatisari alimentare ale metropolei
  • Sedinta 5. Revolutiile gustului, contraculturi si postmodernitate alimentara

 


Lector: Monica Stroe
Data incepere: 19 August 2013; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: zilnic (luni-vineri, 19-23 August)
Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei - Str. Popa Soare, nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

www.victoriei.ro

 


Cautare