Fantanile Omeniei, Sfanta Maria, Armoniei si Educatorilor din Bucuresti - apa cu gust si calitati terapeutice

Cele patru fantani sunt alimentate cu apa ce provine din panza freatica de mare adancime si care la randul ei este alimentata din izvoarele Muntilor Carpati.

Proiectul de succes al Primariei Sectorului 2, unicat in Capitala, de alimentare cu apa potabila gratuita pentru populatie, din puturi de mare adancime, a fost extins, de edilul Neculai Ontanu in acest an prin deschiderea duminica, 21 iulie a.c. a inca patru fantani noi.

Atat succesul de care se bucura 'Fantana lui Bucur', cu adancimea de 220 de metri, inaugurata in luna iunie 2011 in noua Piata Obor, unde zilnic sute de bucuresteni vin sa se aprovizioneze, gratis, cu cea mai buna apa rece din Capitala, cat si veniturile reduse ale multor oameni, l-au determinat pe Primarul Neculai Ontanu sa construiasca, anul acesta, inca 4 asemenea puturi de mare adancime.

Mai ales in zilele toride, apa, care are o temperatura scazuta, este consumata cu foarte mare placere de bucuresteni. Aceste investitii au fost facute pentru a ajuta oamenii care pana acum mergeau la 'Fantana lui Bucur'  inca din cursul noptii incarcati cu bidoane de diverse dimensiuni, in functie de domiciliu chiar si cativa kilometri pe jos sau cu autovehiculul personal, ori tramvaiul, autobuzul si chiar cu metroul, doar pentru a-si procura apa. Unii dintre locuitorii din blocuri isi  creasera chiar o adevarata 'retea' de aprovizionare  folosind carucioare si transportand cu randul 'pretiosul lichid', pentru mai multi vecini odata.

Apa este verificata lunar de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, institutie care atesta ca este potabila si buna pentru consumul populatiei.

 

Cele patru fantani publice cu apa de cea mai buna calitate care au fost inaugurate de Primarul Neculai Ontanu sunt denumite astfel:

  • in Parcul Motodrom - Fantana 'Omeniei'

  • in Parcul Florilor - Fantana 'Sfanta Maria'

  • in Parcul National - Fantana 'Educatorilor'

  • in Parcul Obor - in fata Primariei Sectorului 2 - Fantana 'Armoniei'

Parintele Ioan Radulescu, protoiereul Protoieriei 2 Capitala a oficiat slujbe religioase de sfintire a tuturor celor patru fantani de mare adancime.

Cele patru fantani sunt alimentate cu apa potabila de la adancimi intre 175 - 200 metri, din panza freatica, acolo unde a fost gasita apa de cea mai buna calitate, rece si foarte buna pentru consumul populatiei.

 

Parcul Motodrom - Fantana 'Omeniei'

Pe frontispiciul ei este scris:'O fantana este, prin excelenta, un simbol al omeniei.

Am ridicat aceasta fantana din pretuire pentru toti cei care sar in ajutorul semenilor, innobiland cu faptele lor notiunile de solidaritate, altruism si sacrificiu. Este fantana eroilor necunoscuti ai comunitatii noastre, care lumineaza zilnic vietile semenilor lor, printr-un gest frumos sau un cuvant de imbarbatare'
.

Parcul Florilor - Fantana 'Sfanta Maria'

Aceasta fantana o venereaza pe Maica Domnului, dar le cinsteste si pe toate femeile care poarta acest frumos nume, motiv pentru care pe fantana este montata o placa pe care este trecut urmatorul text: 'Fie ca Sfanta Maria, Maica Domnului, izvorul sperantelor noastre, sa binecuvanteze apa acestei fantani'.

Tot pe fantana este afisata o poezie a marelui poet Mihai Eminescu:

'Limanul sarmanilor
Si soarele anilor,
Balsamul ranitilor,
Norocul iubitilor
O, da-ne tarie
Sfanta Marie!'.

Parcul National - Fantana 'Educatorilor'

Este o fantana care omagiaza educatorii (invatatori si profesori) si are scris pe frontispiciu urmatorul text: Setea de cunoastere este sintagma care defineste cel mai complet conditia umana. Iar invatatorii si profesorii indeplinesc nobila misiune de a astampara si, in egala masura, de a intretine aceasta sete. Lor, educatorilor, acestor adevarate fantani ale cunoasterii, le aducem recunostinta si respectul nostru.

Parcul Obor - in fata Primariei Sectorului 2 - Fantana 'Armoniei'

Are scris pe frontispiciu urmatorul text: 'Precum apa este izvorul vietii, tot astfel - intr-o familie, intr-o comunitate, in tara sau in lume - dragostea si buna intelegere sunt izvorul armoniei, al concordiei. Fie ca armonia sa urce din cugetele noastre precum apa din aceasta limpede fantana...'.


 


Cautare