Scoli europene pentru alimentatie sanatoasa



Slow Food consolideaza angajamentului sau de a imbunatati produsele alimentare de zi cu zi si aduce oferte “bune, curate si corecte” la masa tuturor, cu accent central pe cantinele scolare. Din acest motiv, Slow Food dezvolta o serie de activitati menite sa imbunatateasca serviciile de cantina si obiceiurile alimentare ale copiilor garantand in acelasi timp, o masa pentru elevi care combina placerea cu nutritia si grija pentru planeta.

 

Proiectul principal, referitor la aceste activitati este “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa “, care este o campanie finantata de Comisia Europeana - DG Agricultura si Dezvoltare Rurala, in cadrul apelului pentru propuneri 2009/C215/04 privind actiunile de informare cu privire la Politica Agricola Comuna (PAC) a Uniunii Europene.

 

Acest proiect, care a inceput in mai 2010 si sa încheiat în aprilie 2011, implica scolile din Belgia, Bulgaria, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Romania, Irlanda de Nord si Spania.

 

Obiectivul general al proiectului “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa” este de a promova consumul de alimente proaspete, sanatoase in cantinele scolare în randul elevilor, informand scolile, dar si reteaua larga de comunitati de invatare Slow Food despre obiceiuri bune de alimentatie.

Grupurile tinta au inclus partile interesate, cum ar fi familii, consumatori, scoli, cantine, servicii, si, de asemenea, organizatiile publice sau private, responsabile de politica de educaţie. Proiectul are ca scop conectarea Slow Food cu scolile europene, in scopul de a disemina instrumentele de informare pentru a creste constientizare cu privire la PAC, in special Schema Uniunii Scoala a UE si alte initiative la nivel european care pot fi utilizate in cadrul comunitatilor prin intermediul scolilor si partilor interesate in imbunatatirea cantinelor si serviciilor alimentare. Cu această abordare, cantinele si serviciile de alimentie pot fi imbunatatite, facute mai sanatoase , mai bune pentru mediu si mai inradacinate in comunitate.

 

Toate scolile participante au primit pachetul educativ Slow Food “Taste Education Kit” inclusiv ‘Spre originile gustului’, ghid pentru dezvoltarea de activitati educationale care stimuleaza simturile si incurajeaza elevii si adultii deopotriva sa cunoasca si sa inteleaga mai bine hrana, variind de la calitatile gustul sau de la origine la metodele de productie. Scolile sunt, de asemenea, incurajate sa isi imbunatateasca calitatea si sustenabilitatea serviciilor de cantina si sa evalueze managmentul cantinei in diferite sectiuni, ca de exemplu: aprovizionare, depozitare, pregatirea, servicii, si deseuri.

 

PARTENERI

Partenerii proiectului, din contextele diferite din punct de vedere georgrafic si cultural din care provin, lucreaza pentru a crea o retea la nivel local intre profesori, producatori, administratori si parinti, pentru imbunatatirea nutritiei la copii. Activitatile propuse la scoli sunt diverse dar toate seamana in eforturile de a creste cunostintele copiilor despre cum sa isi aleaga, sa pretuiasca, si sa aiba acces la hrana de calitate, pentru sanatatea lor, si pentru paleta de gusturi, in acelasi timp respectand planeta. Aceste proiecte sunt exemple virtuoase a vointei de a schimba si a rolului crucial de a construi o retea.

 

BULGARIA

Scoala Petko Karavelov, Sofia

In capitala Bulgariei, la Sofia, scoala publica Petko Karavelov lucreaza la schimbarea meniului in cantina scolara, dorind includerea mai multor fructe si legume locale. Cei cinci angajati servesc zilnic un meniu constand in mic dejun, pranz si gustare celor 1140 de elevi care cumpara mancarea cu cupoane saptamanale, costand 78 de centi zilnic. Scoala spera sa isi modifice criteriile de selectie a furnizorilor de alimente si catering, cu prioritate pentru includerea produselor bazate pe calitate mai degraba decat pe pret. Ca parte a proiectului “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa”, scoala a amenajat o bucatarie intr-o sala de clasa unde tine si ateliere de educatie a gustului.

 

Scoala Primara Georgi Benkovski, Tcherni Vit

Scoala Primara Georgi Benkovski din satul Tcherni Vit, gazda a Presidiumului Slow Food de Branza Verde Tcherni Vit, este de asemenea parte a retelei europene. Cantina scolara este administrata direct de catre scoala, care are trei angajati. Pretul este un factor major, elevii de gimnaziu platind 0.6 leva (30 eurocenti), diferenta find compensata de stat. Acest buget este echivalentul unei farfurii de chipsuri. In acesta scoala profesoara Tzonka Dimitrova a inclus educatia gustului in clasa si in prezent scrie retete de conserve din regiune. Copii lucreaza si cu bunicii pentru a redescoperi retete traditionale.

 

IRLANDA

Scoala gimnaziala Mary Immaculate, Lisdoonvarna

Ca multe alte scoli din Irlanda, Scoala Generala Mary Immaculate nu are servicii de cantina – mancarea este furnizata sau adusa de acasa. Asta este o veste buna pentru supermarketul local, din moment ce majoritatea celor 250 de elevi isi cumpara pranzul si gustarea de acolo. Scoala lucreaza in prezent cu conviviumul Slow Food Clare in organizarea unor serii de ateliere a gustului cu comercianti locali. Pentru noul an scolar, elevii de 16 ani vor incerca un sistem de vouchere care vor fi valide intr-un grup selectat de furnizorii care sprijina producatorii locali.

 

ITALIA

Municipalitatea Bagno Ripoli, Toscana

Municipalitatea Bagno Ripoli, Slow Food Firenze si 16 scoli participante au creat o retea puternica care este determinata sa livreze hrana de calitate la cat mai multi elevi cu putinta. De la o bucatarie centralizata, compania de catering SIAF serveste peste 2000 de elevi de la varsta de un an la cincisprezece ani (gradinita si scoala generala) cu o gustare si cu un pranz in fecare zi, transportata la scoala de la maxim 5 km. Aproximativ 50% din produsele folosite provin din Italia si 15% din produse sunt locale, inclusiv fructe proaspete, ulei de masline si paine, cu un plan aditional de a furniza produse locale cum ar fi peste sau oua proaspete.

 

LETONIA

Scoala secundara de gramatica, Riga

Situata în centrul oraşului Riga, Scoala secundara de gramatica este bine echipata cu o cantina recent renovata si bucatarie, unde micul dejun, pranzul si gustarile sunt disponibile pentru cei 700 de elevi. Ca parte a proiectului “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa”, scoala ar dori sa sporeasca sustenabilitatea cantinei si introducerea mai multor produse alimentare locale si traditionale in meniu. Guvernul subventionează 20% din produsele alimentare, cu toate acestea, este mult mai ieftina cumpararea produselor alimentare importate decat a produselor locale (legumele provenind din Polonia sunt in prezent mai ieftine decat cele din Letonia). Este o provocare demonstrarea cum ca, consumul de produse locale si de sezon, poate fi eficient din punct de vedere al costurilor.

 

REGATUL UNIT

Colegiul Lagan Integrated, Belfast, Irlanda de Nord

Colegiul Lagan Integrated, Belfast, este fidel sloganului sau “Suntem ceea ce mancam”. Scoala priveste mancarea in scoala ca fiind foarte importanta, de la educaţia gustului la gestionarea deseurilor. In prezent, exista o bucatarie unde este preparata mancarea, dar de cele mai multe ori meniurile sunt pregatite printr-un serviciu de catering din exterior si apoi transportate la scoala pentru cei 1.200 de elevi. Pentru anul viitor, Colegiul Lagan planuieste sa colaboreze cu personalul din cantina pentru revizuirea produselor alimentare servite la scoala si furnizarea catre elevi a informatiilor despre meniu.

 

ROMANIA

Gradinita cu program prelungit Dr. Ioan Ratiu, Turda

Slow Food Turda a initiat in Turda proiectul “Viata in gradina verde”, in anul 2009. In agenda proiectului cele mai importante sunt cresterea consumului de legume si fructe, in acelasi timp gestionarea deseurilor si invatarea despre alimentele de calitate. Gradinita are o cantina si foloseste gradina ca un instrument de educare pentru aprecierea calitatii alimentelor. Peste 40 de copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani, au beneficiat de proiect in 2009, proiect care s-a raspandit si la alte scoli, ajungand pe parcursul anului la 650 de copii in 2010. Proiectul include ateliere de educatie a gustului, vizite la ferme, laboratoare de productie, degustari sau concursuri de gatit.

 

Colegiul National Dr.I Mesota, Colegiul National Andrei Saguna, Bran Moeciu

Profesorii de la Colegiul National Dr.I Mesota si Colegiul National Andrei Saguna, in Bran Moeciu, sunt in parteneriat cu convivium Slow Food Bran Moeciu pentru a aduce mesajul “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa” in clasele scolare. Doar una din scoli, Colegiul National Dr.I Mesota are o cantina, deci aceasta comunitate se adreseaza celor care consuma alimente “junk food”, prin utilizarea de activităti de educatie a gustului pentru a stimula interesul in produsele alimentare si diferitele gusturi si texturi. Succesul pe care l-au avut cu “Spre Originile Gustului”, program initiat cu ocazia Terra Madre Day 2009, a fost repetat cu un al doilea atelier de succes la care a participat un grup entuziast de 30 de elevi.

 

SPANIA

Scoala Primara Gaspar Remiro, Epila

Situat in Epila, provincia Zaragoza, Scoala CEIP Gaspar Remiro va intra in zona bogata a agriculturii ecologice, in timp ce isi dezvolta proiectul “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa”. Lucrand cu conviviumul Slow Food Zaragoza, scoala introduce alimente regionale la cantina, precum si utilizarea kit-ului Slow Food de educatie a gustului “Spre originile gustului”. Pentru a oferi mancare cat mai buna in scoli, orasul Zaragoza a lansat o campanie pentru a creste consumul de fructe si legume in scoli si in comunitatea mai larga. In 2004, o initiativa intitulata Civica Mensa (Cantina Cetateneasca) a fost lansata si dedicata pentru a furniza catering-uri sustenabile.

 

FRANTA

Scoala Jean Henri Fabre, Millau

Scoala Jean Henri Fabre impreuna cu autoritatea locala din Millau si Slow Food Franta lucreaza impreuna pentru a imbunatati dieta elevilor sai. Scoala furnizeaza celor 191 de elevi ai sai masa de pranz si o gustare in fiecare zi, pregatit de catre personalul de la bucataria centralizata, administrata de catre municipalitate. 15% din produsele alimentare utilizate pentru cantina este asigurata din surse locale iar orasul a decis sa creasca proportia de alimente organice. Cantina serveste Prezidiumul Planèze de Saint-Flour Golden Lentil precum si o masa vegetariana o data pe luna.

De la samanţa la bucatarie” a fost tema aleasa pentru proiectul “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa``, cu planul de a dezvolta in continuare gradina scolara.

 

POLONIA

Scoala Primara Wanda Chotomska, Kielczow

La Scoala Wanda Chotomska situata in micul sat Kielczow in sud-vestul Poloniei, promovarea unui stil de viata sanatos este parte a abordarii scolii faţa de invatarea de succes. Ca parte a activitatilor planificate pentru a imbunatati serviciile de furnizare a hranei, in septembrie 2009, scoala a deschis o cantina. Deja are un meniu impresionant care conţine 70% ingrediente din surse locale, inclusiv fructe proaspete, lactate, oua, paine si carne.

 

BELGIA

Scoala Comunitara Silly, Hoves

Intr-o comunitate foarte activa care include multi artizani, bucatari, parinţi, profesori, alte sase scoli si Slow Food Convivium Silly, Scoala Comunitara Silly are ambitii mari pentru a imbunatati calitatea alimentelor servite in cantinele sale. Dupa asigurarea finantarii, in 2008, scoala a construit doua fantani cu apa proaspata si a dezvoltat o gradina in urma careia, dupa pregatirea terenului si plantare, elevii pot recolta, gati, manca si invata despre diferite tipuri de fructe si legume. In stransa colaborare cu un dietetician, scoala a elaborat deja un plan de alimentaţie sanatoasa pentru cantinele sale care include furnizarea meniurilor bine echilibrate pentru 100 de elevi si o interdictie completa pe chips-uri, bomboane, cola si automate pe teritoriul scolii.

 

Sursa: www.slowfood.com

 



Cautare