Combatere ecologica a gandacului de Colorado

In vederea evitarii aplicarii tratamentelor cu substante sintetice a fost testata metoda asocierii cartofului cu crizantema, la o ferma particulara din judetul Teleorman.

Pe parcela experimentala s-au plantat patru randuri de cartofi la distante obisnuite, pe langa care s-a plantat un singur rand de crizanteme (amestec de soiuri si specii) la o distanta de 35 cm intre plante pe rand cu material saditor obtinut prin despartirea tufelor. Pentru cultura cartofului a fost ales soiurile Desire si Ostara, care de obicei se manifesta in cultura ca soiuri sensibile la atacul gandacului de Colorado.

 La infiintarea culturii sa administrat un fertilizant organic, si anume compost de gunoi de pasare (3 kg/m.p.), iar in timpul vegetatiei s-au facut udari si s-au aplicat prasile manuale.

 Cu toate ca pe timpul vegetatiei plantele de cartof nu au primit nici un tratament contra daunatorilor, in cultura nu s-a observat nici un gandac.

 Pentru a verifica corectitudinea concluziilor la care s-a ajuns dupa primul an de testare, experimentul a fost repetate pe acelasi loc. Intre timp, tufele de crizanteme au crescut mai viguroase. Probabilitatea unui eventual atac al gandacului de Colorado a fost mai mare intrucat nu s-a facut rotatia culturii de cartofi. Nici de data aceasta adultii gandacului de Colorado nu au depus oua pe plantele protejate de crizanteme. De mentionata ca in afara perimetrului in care s-a facut experienta, gandacul de Colorado a fost prezent chiar si in cadrul culturilor tratate cu produse chimice.

 


Cautare