Agroturism in Maramures

Agroturismul in Maramures are o atractie foarte mare la turistii romani si straini.

El este reprezentat prin obiceiuri si datini cu specific local, tesaturi decorative, costume populare, sculpturi in lemn, preparate culinare traditionale, muzica populara si dansuri maramuresenei alerte si bine ritmate.

Maramuresul este zona unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. In tara Maramuresului, oamenii inca mai utilizeaza obiecte casnice si unelte care in alte parti se pot vedea numai in muzee. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului.

Bisericile din lemn sunt adevarate capodopere de arta populara. Ele se intalnesc in aproape fiecare sat maramuresean, fiind cele mai inalte constructii de lemn din Europa precum, biserica manastirii de maici de la Barsana de 62 m, si biserica manastirii de la Sapanta de 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud – 1364.

Portile sculptate din lemn nu mai necesita prezentari, fiind de mult timp un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului. La fel si portul popular traditional, cu mentiunea ca multi locuitori il imbraca zi de zi, nu doar de sarbatori, ca in alte zone.

Un loc aparte il ocupa “Cimitirul Vesel”, unicat mondial atat ca idee, cat si ca realizare.El se afla in satul Sapanta, care exceleaza si prin obiectele de artizanat specifice: cergi, stergare, traistute.

Statiunea balneoclimaterica Ocna Sugatag ofera turistilor baile sale sarate si vizitarea lacului format prin prabusirea salinei.

Turistii pot participa la sarbatorile populare Tanjaua de la Hoteni (10 mai) sau Hora de la Prislop (15 august). Pentru amatorii de turism montan, Muntii Rodnei dezvaluie peisaje unice, o flora si o fauna deosebit de bogate, incluzand Rezervatia Naturala Pietrosul Rodnei, protejata inca din 1932.

Unica este si Valea Vaserului, care se deschide din orasul Viseu de Sus. Cu o lungime de circa 50 km, ea ofera posibilitatea unei calatorii cu o garnitura de tren pe linie ingusta, trasa de o locomotiva cu aburi, de-a lungul unei vai salbatice, cu cascade si tunele, fara alta cale de acces.

 

 


Cautare