“Albastru de Mandra Marie” din Tara Lapusului

Casele din Tara Lapusului, spoite in albastru intens, si taranii autentici din aceasta zona a Maramuresului i-au cucerit pe fotografii participanti la Tabara Nationala ”Fotoetnografica”.  

Culoarea a fost catalogata drept “extrem de fotogenica” de catre expozantii care si-au prezentat instantaneele la Biblioteca Judeteana din Baia Mare. Vizitatorii au apreciat si ei asocierea de nuante din poze, marturisind ca au fost „furati” de imagini. In majoritatea fotografiilor se regaseste o pata de culoare caracteristica Tarii Lapusului. „Interioarele, casele traditionale sunt zugravite cu un albastru specific.

E vorba de “albastru de Mandra Marie” - asa i se zice. E o culoare specifica interiorului taranesc. Se spune ca nu le place mustelor. De exemplu, in casele unde nu e dat cu albastru, e dat cu albastru in jurul ferestrelor. E fotogenic albastrul”, a explicat, zambind, coordonatorul taberei, Felician Sateanu. Casele au fost tencuite si vopsite in albastru ultramarin, o culoare folosita in urma cu sute de ani. El este folosit chiar din Evul Mediu, in vestul Europei. 

 


Cautare