Turismul rural incepe cu magazinul satesc

Daca intrebati un orasean de ce se duce la un magazin alimentar, s-ar putea sa se uite ciudat la tine si apoi sa-ti spuna: "Pentru a cumpara produse alimentare, desigur!"

 In localitatea rurala, magazinul alimentar inseamna mult mai mult. Este, de fapt, locul pentru intalnirile cu prietenii, unde aflii toate stirile locale, motorul economic pentru comunitatea rurala, in multe domenii, si cam singura atractie turistica in multe catune de la ses sau de la munte. Am fost recent intr-un sat, si pana sa vina cursa locala de transport, a trebuit sa stau la o masa in fata magazinului satesc la o cafea si un suc. Pot spune ca in acest timp am obtinut, tragand cu urechea, aproape toate informatiile despre localitatea respectiva.De ce scriu despre magazinele satesti ? Pentru ca sunt atractii pentru turistii care poposesc la tara. Daca vrei sa mergi la picnic intr-o zona rurala ultimele cumparaturi le faci la magazinul satesc. In timp ce iti umplii cosuletul cu paine si produse locale proaspete afli toate informatiile necesare despre locul respectiv. Conversatia este partea cea mai importanta la magazinul satesc. Vanzatoarea va spune ultimele informatii cerute in timp ce va impacheteaza produsele in cosuletul de picnic. Iata pentru ce sunt importante magazinele satesti. Traseele turistice rurale trebuie sa cuprinda obligatoriu aceste magazine in circuitul lor. 

Un site prin care este promovat un magazin satesc spune urmatoarele: "Nu produsele pe care le vindem ne-a facut pe noi sa deschidem magazinul ci faptul ca dorim, profitand de acest magazin sa avem timp sa stam de vorba cu turistii care ne viziteaza Noi le vorbim despre locuri pitoresti unde sa mearga si ce au de facut. De aceea la noi gasiti o prispa in fata magazinului unde sa stai la umbra vara si un loc langa soba din magazin unde sa va povestim lucruri interesante in zilele friguroase de iarna. Afara puteti arunca privirea pe un afisier cu informatii de stricta necesitate iar in magazin va oferim, pliante si brosuri cu atractiile agroturistice din zona. Noi suntem cei care avem timp de a va sta la dispozitie !” Mesajul meu pentru comunitatile locale este acela ca trebuie sa oferim vizitatorilor mult mai mult decat pana acum. Traim intr-o tara plina de bogatii in care suntem obsedati de economii. Facem economii si in a informa oamenii despre ce lucruri extraordinare putem gasii in satele romanesti. Oamenii au pofta de experiente autentice. Bani de la Uniunea Europeana sunt pentru multe masuri din AXA 3: Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale: 3.1.2.Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi; 3.1.3.Incurajarea activitatilor turistice; 3.2.2.Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Magazinele satesti pot oferii mici gustari din preparate traditionale locale turistilor care poposesc la tara. Magazinul, restaurantul si seara de muzica folclorica nu trebuie sa lipseasca din peisajul rural. Aici, in serile de sfarsit de saptamana se pot oferii turistilor si localnicilor seri de cantece si dansuri populare cu tineri interpreti si cu intrepreti renumiti. De asemenea se pot infiinta magazine de ferma, sau de specialitati traditionale. Magazinul taranesc satesc nu trebuie sa lipseasca din peisajul rural. Asa ca in final nu ne ramane decat sa protejam magazinele satesti pentru a pastra o resursa locala vie, consolidata, de atractie agroturistica. 

 


Cautare