Palatul Versailles din Bavaria, Germania

Herrenchiemsee este un castel construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei pe lacul Chiemsee, la 80 km est de Munchen.

Herrenchiemsee este ultimul dintre dintre cele 5 castele lui Ludwig al II-lea, care a ramas neterminat. In timpul calatoriei sale in Franta, in 1867, regele Bavariei a vizitat Versailles si a avut o admiratie iesita din comun fata de Ludovic al XIV-lea. Datorita acestui fapt, a decis sa-si construiasca propriul castel Versailles.

Ludwig al II-lea a cumparat in septembrie 1873 insula "Herrenchiemsee" pentru a incepe acolo in 1878 construirea castelului bavarez ''Versailles'', sub conducerea arhitectului Georg Dollmann, cel care a construit si Castelului Linderhof.

Prima piatra a fost pusa in ziua de 31 mai 1878, iar lucrarea a progresat foarte repede. Materiale decorative si tesaturile fine pentru interior au fost comandate cu cativa ani inainte de inceperea constructiei. Dupa sapte ani, lucrarea va fi intrerupta pentru lipsa de bani. Cu toate acestea Ludovic al II-lea s-a instalat in palat, unde a trait doar 16 zile. La scurt timp dupa moartea regelui, douazeci de camere ale palatului au fost finalizate si deschise publicului pentru a permite, rambursarea datoriilor imense acumulate de Ludwig al II-lea pentru constructia acestuia.

In splendidul dormitor al regelui, care nu voia sa fie deranjat in timp ce manca, este montata o masa pe care erau asezate micul dejun, pranzul sau cina, ridicata de la parter la etaj pe suporti metalici cu ajutorul unei roti imense cu manivela.

Turistii care viziteaza castelul ajung pe insula cu ajutorul vaporaselor de pasageri care vin din cinci directii dupa un orar bine stabilit. La debarcader sunt mai multe magazine cu suveniruri, iar pe o culme din apropiere se gaseste capela Sfanta Maria, un muzeu si un local cu terasa de pe care se poate admira lacul Chiemsee si ponaroma Alpilor bavarezi.

Turistii pot merge spre castel pe jos prin padure, pe o poteca pietruita sau cu carutele trase de cai, care ocolesc putin, pe un drum asfaltat. Dupa 10 minute de mers pe jos sau cu caruta se deschide panorama unui incantator parc cu mozaicuri florale si fantani arteziene, decorate cu statui din piatra si bronz.

Patru grupe de vizitatori sunt asteptati de ghizi, ca sa intre la ora programata, in cele 20 de sali stralucitoare, decorate cu oglinzi, tablouri, candelabre, mobilier sculptat, tesaturi si draperii cusute manual, toate incrustate cu aur si pietre pretioase. La intrarea si iesire din interirul castelului se vad multe din camerele nefinalizate de catre enigmaticul rege Ludwig al II-lea al Bavariei.

 

 


Cautare