Jurilovca, sat cultural 2015

Jurilovca a castigat titlul de sat cultural al Romaniei in 2015.

In competie au intrat localitati rurale din zece judete. Concursul a fost organizat de Asociatia "Cele mai frumoase sate din România", care promoveaza, in fiecare an, printr-un "ghid oficial", comunitatile care-si pastreaza traditiile, cultura si frumusetea.

Jurilovca este situata intr-o parte incarcata de istorie a judetului Tulcea, din Dobrogea, in mijlocul unui peisaj de poveste, creionat de Marea Neagra si de Delta Dunarii. Delta este cel mai tanar teritoriu al Europei si reprezinta o chintesenta a biodiversitatii, fiind declarata rezervatie a biosferei si inclusa pe lista patrimoniului natural mondial UNESCO. De asemenea, se numara printre siturile Conventiei de la Ramsar cu privire la zonele umede de importanta internationala. Comuna Jurilovca a fost intemeiata de lipoveni in pragul secolului al XIX-lea. Desi la inceputurile sale era un mic catun, asezarea s-a dezvoltat, devenind un centru important al pescuitului in zona Deltei Dunarii. Casele traditionale si cladirile vechi reflecta originile comunei.

Printre atractiile locale se numara: plaja de la Gura Portitei, fortareata antica Argamum (Orgame), plimbarile cu barca pe complexul lagunar Razim-Sinoe, pescuitul si traditiile comunitatilor romane si lipovene. Fondata în secolul VII î.e.n. de catre grecii din Milet, fortareata greco-romana Argamum (Orgame) este prima asezare antica de pe teritoriul actual al Romaniei mentionaaă de un izvor scris al antichitatii. Cetatea a fost locuita timp de peste 12 secole. Pentru a descoperi regiunea in detaliu, va invitam sa parcurgeti un circuit pe tarmul nordic sau sudic al lagunei, un traseu prin padurea Babadag, un circuit al manastirilor sau, de ce nu, sa urmati vechiul drum care lega orasele greco-romane din sudul Dobrogei de cele din nord (traseul Razim - Delta Dunarii).

Bucurati-va de amestecul de apa dulce si apa de mare din complexul lagunar Razim-Sinoe. Descoperiti traditiile pastrate cu grija de comunitatile de romani si lipoveni. Casele traditionale lipovenesti sunt varuite in alb si albastru si au acoperisul din stuf. Baia traditionala lipoveneasca este o constructie separata de locuinta propriu-zisa si seamana cu o sauna ruseasca. Inaintea sarbatorilor religioase in special, imbaierea se transforma aproape intr-un adevarat ritual. Satenii poarta si acum costume populare, la biserica si in zilele de sarbatoare.

 

 


Cautare