Crama Hermeziu

Judetul Iaşi este pe primul loc in regiunea Moldovei in turismul viticol unde exista mai multe crame pentru degustari de vin.

In judetul Iasi sunt un numar de cinci crame care pot fi vizitate de turisti, repectiv: Crama Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Crama Bucium si Crama Gamma. La nivel de pret, valoarea medie pentru o vizita la crama este aproximativ 50 lei/persoana, in care sunt incluse cinci degustari de vin, apa si mici gustari reci precum paine, grisine, branza, mezeluri, fructe proaspete sau uscate. In toata tara, pot primi turisti peste 60 de crame.

Crama Hermeziu se dezvolta astazi in cadrul grupului de firme Domeniile Lungu. Hermeziu este numele de fata al mamei lui Costache Negruzzi, dat mosiei boieresti, mostenita de scriitor si de urmasii acestuia. Albe, rosii sau roze, vinurile pe care Crama Hermeziu le aduce in atentia publicului sunt vinuri premiate cu o foarte buna aciditate naturala. Incepand din 2006 se cultiva, pe cele 132 hectare, soiurile vinificate Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Busuioaca de Bohotin. Utilajele de prelucrare a vinului au fost aduse de la prestigioasa firma italiana Casa Grande.

 

 


Cautare