Podgoria Jidvei, judetul Alba

Podgoria companiei private JIDVEI SRL, situata la limita dintre judetele Mures si Alba, cuprinde o suprafata de peste 1000 de hectare.

Initial, podgoria infiintata in anul 1949, apartinea Statului, urmand o continua dezvoltare pana la suprafata actuala. Privatizarea sectorului industirei viticole a conferit Jidveiului o noua dimensiune in procesul sau de dezvoltare. Compania dispune de o baza financiara solida, exportul crescand in mod constant, iar consumul de vin mentinandu-se la cote inalte. Plantatiile de vita-de-vie sunt cultivate pe dealurile insorite aflate pe partea stanga a raului Tarnava Mica, fiind ferite de vanturile si ingheturile specifice primaverilor tarzii si toamnelor timpurii. Plantatiile sunt pe dealuri ce au o inaltime de 400-450 m, cu expunere est-vestica.

Terenurile au fost recent consolidate si terasate. Solul brun de padure beneficiaza si de un climat favorabil: toamne tarzii si calde, precum si veri si ierni blande. Temperatura medie anuala este de 9,9 °C. In acest “Sanctuar al Vinului” sunt cultivate multe soiuri, acestea fiind recunoscute si apreciate pe plan national si international: Feteasca Regala (320 ha), Riesling (200 ha), Feteasca Alba (100 ha), Traminer (40 ha), Chardonnay (20 ha). De asemenea, sunt cultivate si alte soiuri, pe o suprafata de 80 ha: Pinot Gris, Oporto si Sylvaner. Podgoria Tarnave este cea mai mare din Transilvania, concentrand vigoarea plantatiilor cultivate intre raurile Tarnava Mare si Tarnava Mica. Podgoria se afla in interiorul triunghiului format de localitatile Blaj – Sighisoara – Balauseri. Obiceiul cultivarii vitei-de-vie pe aceste meleaguri are o traditie milenara.

Marcile produse si comercializate de Jidvei sunt: Vinuri de masa (Perla, Craita, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Riesling, Traminer Roz); Premiat (Dry Riesling, Sauvignon Blanc, Riesling, Muscat Ottonel); Premium Demiseci ( Dry Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris); Premium Seci (Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay,Dry Riesling); Tezaur (Muscat Ottonel, cu Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, cu Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Chardonnay); Castel (Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Gewurztraminer, Muscat Ottonel; Spumante (Extra Dry, Extra Brut, Romantine, Margaritar); Vinars.

Medaliile obtinute in urma participarii la diferite concursuri internationale au probat calitatea acestor vinuri romanesti. Printre medaliile de aur obtinute de vinurile Jidvei se numara cele obtinute in: Iugoslavia, 1957 – Traminer; Ungaria, 1958 – Feteasca Regala; Iugoslavia, 1959- Sauvignon; Franta, 1963-Furmit Sec; Rusia, 1965- Feteasca Alba; Bulgaria, 1966- Muscal Ottonel; Romania 1996- Pinot Gris; Romania 2008- Sauvignon Blanc, etc. Luna aprilie a anului 2017 marcheaza intrarea în portofoliul Jidvei a sapte noi medalii de aur, obtinute in cadrul a doua competitii internationale de prestigiu, pentru patru dintre vinurile Jidvei: Tezaur Sauvignon Blanc 2016, Gewurztraminer Grigorescu 2016, Muscat Ottonel Traditional 2015 si Margaritar Roze.

Producatorul de vinuri Jidvei a investit circa un milion de euro pentru restaurarea castelului de la Cetatea de Balta, judetul Alba. Castelul a fost construit de contele Bethlen Miklos in 1668. Castelul este emblema brandului, iar restaurarea lui era necesara deoarece pentru un productor de vin care se respecta, vinul inseamna mai mult decat plantatii de vie, inseamna cultura si traditie. Acest castel este integrat intr-un circuit specializat al comertului cu vin, are un salon special pentru degustari si cateva camere in care oaspetii companiei vor putea sa ramana peste noapte.

 


Cautare