Ciresele "Cereza del Jerte"

Denumirea de origine protejata (DOP) „Cereza del Jerte” se refera exclusiv la ciresele de masa care se consuma proaspete.

Ciresele fac parte din varietatile locale „Navalinda”, „Ambrunes”, „Pico Limon Negro”, „Pico Negro” si „Pico Colorado”, din specia Prunus avium L. Varietatile de cirese protejate prin denumirile de origine protejate (DOP) sunt pietroase si cu peduncul. Aria de producere se situeaza pe vaile muntoase ale regiunii Jerte. Ciresele sunt cultivate pe plantatii de dimensiuni mici amplasate pe terase, situate pe coline. Exploatatiile au o suprafata medie de 1,6 hectare, fiind constituite din 4-5 parcele de pamant. Aceasta structura explica de ce majoritatea exploatatiilor foloseste o forta de muncă familiala pentru a efectua principalele lucrari agricole, precum culesul care este una dintre cele mai grele si exigente lucrari in termeni de asimilare.

Structura plantatiilor este conditionata de faptul ca terasele sunt inguste si o mare parte a acestora poate contine numai un singur rand de pomi, echivalentul a 125 de picioare pe hectar, ceea ce reprezinta un grad inalt de extensificare. Coroana se ajusteaza prin reducerea la urmatoarele tipuri de forme: trapezoidala (inalta / joasa), piramidala si standard. Lucrarile se mai fac, in mare parte, cu ajutorul animalelor de tractiune, in general de trei ori pe an. De asemenea, fertilizarea pamantului se face folosind ingrasamantul organic din balegar si din plante verzi. Tehnicile traditionale, acumulate de secole, precum si culesul, ambalarea si transportul cireselor se practica cu mare precautie si fac obiectul unor controale minutioase, indispensabile pentru ca fructul sa-si pastreze toate caracteristicile.

In Spania, un numar mare de consumatori asociaza aproape automat regiunea cu ciresele. Aceasta regiune este, prin urmare, cunoscuta pentru ciresele sale unice si, in special, pentru cele pietroase („picotas”). Se crede ca ciresul a fost adus in Spania de catre arabi si ca, odata cu sosirea noilor coloni, dupa recucerire, ciresul era deja adaptat solului respectiv. Primele dovezi fiabile ale existentei lor dateaza abia din secolul XIV. Cele cinci varietati protejate sunt toate originare de pe Valea Jerte sau de pe vaile vecine Ambroz si La Vera. Ele sunt produse exclusiv in aceasta regiune, avand in vedere ca, pana in prezent, toate tentativele de a le cultiva in alte regiuni s-au soldat cu esec.