Piersicele “Pesca di Verona”

IGP „Pesca di Verona” se refera la specia Persica Vulgaris, Mill si este rezervata piersicilor cu pulpa alba, cu pulpa galbena si fara puf (numite si nectarine).

Soiurile eligibile sunt impartite in functie de tip si de perioada de maturare.  Piersici galbene sunt din soiurile: Rich May, Crimson Lady, Spring Belle, Royal Gem, Royal Glory, Vistarichn (timpurii); Rich Lady, Rome Star, Zee Lady (medii); Kaweah (tarzie). Piersici albe sunt din soiurile: Maria Bianca, Greta (medii); Tendresse, Tardivo Zuliani, Nichelini (tarzii). Piersici fara puf sau nectarine galbene sunt din soiurile: Rita Star, Laura, Big Top (timpurii); Venus, Stark Redgold, Sweet Red (medii); Sweet Lady (tarzie). In momentul punerii In consum, „Pesca di Verona” IGP trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici calitative: forma fructelor este rotunda-aplatizata in cazul piersicilor galbene si al piersicilor albe, rotunda- oblonga in cazul nectarinelor galbene; culoarea pielitei piersicilor si nectarinelor de Verona este foarte extinsa si intensa; pulpa este foarte consistenta, zemoasa, cu un gust caracteristic datorat echilibrului optim intre concentratia de zahar si aciditate datorita activitatii vegetative reduse a plantelor si datorita climei deosebite; gustul este dulce.

Zona de producție pentru „Pesca di Verona” IGP este limitata la provincia Verona.  Zona in care este cultivata „Pesca di Verona” este caracterizata de un mediu edafic deosebit de favorabil deoarece este constituit din terenuri de origine fluvioglaciara. Stratul activ al acestor terenuri, bogat in schelet, depasește rareori grosimea de 40 cm si este asezat pe bancuri de prundis si nisip care il dreneaza, optimizandu-l pentru cultivarea piersicilor, care necesita un mediu pedologic poros si aerisit. Toata zona in care este cultivata „Pesca di Verona” se bucura de o clima temperata si placuta in orice anotimp al anului, datorita prezentei lacului Garda, si mai ales in lunile considerate in mod traditional ca fiind cele mai aspre. Temperaturile minime de iarna scad rareori sub –10 °C, reusind totusi sa satisfaca nevoia de frig a diverselor cultivare. In general, se inregistreaza ploi mai ales toamna si primavara, precipitatiile osciland intre 800 si 1 000 mm pe an.  In prezent, „Pesca di Verona” are o reputatie excelenta si este protagonista unor importante concursuri dedicate celui mai bun produs, expozitii pomologice si sarbatori locale traditionale.