Jambon noir de Bigorre

Jambon Noir de Bigorre” este o sunca uscata, provenita de la un porc gascon de rasa locala pura, crescut pe pasunile cu iarba din Muntii Pirinei, Franta.

Sunca are o greutate minima de 5 kg la incheierea perioadei de maturare de cel putin 12 luni. Ea se caracterizeaza printr-o textura moale si un profil senzorial complet si echilibrat. Sunca este dulce si fondanta, nu are gust de ranced, savoarea sa este putin sarata, iar aromele subtile si persistente amintesc de fructe uscate (alune, caju), castane coapte, vegetatie forestiera, ciuperci.

Porcul gascon din care provine aceasta sunca este crescut pe pasune incepand de la varsta de sase luni. In timpul acestei faze de finisare, porcii ajunsi la marimea adulta ingereaza zilnic 5-6 kg de hrana. Intrucat cantitatea de hrana furnizata este limitata la 3 kg pe zi, porcii trebuie asadar sa gaseasca 2-3 kg de hrana provenita chiar de pe pasune, in principal iarba.