Produsul traditional „Pitina”

Produsul „Pitina” IGP, Italia, are o forma sferica si se obtine din carne macra si carne grasa, invelita intr-un strat de faina de porumb.

Carnea preponderent macra provine de la una dintre speciile de animale urmatoare: ovine, caprine, caprioare, cerbi lopatari, cerbi, capre-negre, carnea preponderent grasa rezulta din partea abdominala a porcului. „Pitina” are o culoare exterioara a produsului variază între galben auriu și galben-brun; culoarea interioară a produsului tăiat variază de la roșu-aprins la roșu-închis, partea dinspre exterior fiind mai inchisa la culoare. Aspectul produsului taiat indica un continut redus de grasime, prezentand granule foarte fine. Gustul este complex si pronuntat, avand o aroma de afumat caracteristica.

Caracterul specific al produsului „Pitina” se datoreaza utilizarii neobisnuite a carnii de vanat sau de ovine sau caprine, si modalitatilor de conservare a produsului, care, presupun inlocuirea membranei cu un strat fin de faina de porumb care, datorita unei utilizari pricepute a afumarii, permite maturarea produsului fara uscare excesiva. Denumirea „Pitina” era la origine raspandita in Val Tramontina. Primii producatori au fost locuitorii din catunele Inglagna si Frasaneit, situate în comuna Tramonti di Sopra. In aceasta comuna, din anul 1969, asociatia Pro Loco a facut sa reinvie traditia locala, organizand, in fiecare an, in iulie, „Sarbatoarea Pitina”.