Andivele sau salata de cicoare „Radicchio di Verona”

Descrierea produsului „RADICCHIO DI VERONA” (IGP) din Republica Italia

IGP „Radicchio di Verona” se atribuie produselor obtinute din plante apartinand familiei Compositae, genul Cichorium, specia inthybus, varietatea Rossa di Verona timpurie ai tarzie. Plantele carora li se aplica IGP „Radicchio di Verona” au frunze sesile, intregi, cu margini lipsite de zimti si care se curbeaza in sus in forma unui scoc. Datorita temperaturilor joase din timpul iernii, frunzele dobandesc coloritul tipic rosu inchis intens si, fiind strans legate unele de altele, dau caparanii forma tipica de miez compact. Nervația principala a frunzelor este foarte dezvoltata si are culoarea alba. „Radicchio di Verona” este de doua tipuri: timpurie si tarzie, si prezinta urmatoarele caracteristici: „Varietatea timpurie”: capatana (miezul) are o greutate de 150-350 grame; insamantarea se efectueaza intre 1 si 20 iulie, recoltarea incepe la 1 octombrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 13 tone, "Varietatea tarzie”: capatana (miezul) are o greutate de 100-300 grame; insamantarea se efectueaza intre 21 iulie si 15 august, recoltarea incepe la 15 decembrie, iar productia de produs finit pe hectar nu depaseste 11 tone; recoltarea trebuie sa asigure mentinerea unei parti importante a radacinii pivotante (cel putin 8 centimetri), iar pentru aceasta varietate este necesar sa se efectueze o transformare ulterioara, care sa cuprinda o etapa de cultivare fortata si de albire, prin care frunzele dobandesc textura tipică crocanta si un gust usor amarui. 

Zona de productie a OGP „Radicchio di Verona” este compusa din terenuri nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile. Clima deosebit de favorabila productiei este continentala, cu veri foarte calde si inabusitoare si ierni reci si cetoase, intervalele anuale de temperatura fiind foarte mari, iar precipitatiile, desi bine distribuite pe durata intregului an, limitate. 

Caracteristicile specifice care deosebesc IGP „Radicchio di Verona” de alte produse din aceeasi clasa de produse sunt in special textura crocanta a frunzelor, culoarea rosu intens si gustul usor amarui.  

IGP „Radicchio di Verona” se bucura de o reputatie solida si de lunga durata. Prima cultivare veritabila a „Radicchio di Verona” in scop comercial dateaza de la inceputul secolului douazeci, desi acestea erau prezente inca de la sfarsitul secolului optsprezece in „broli” (gradini de zarzavat). De asemenea, acestea figureaza in recensamantul agricol Jaccini (volumul 5, partea I, 1882). Plantele erau cultivate in campiile inalte din Verona, intre randurile de pomi fructiferi si vita de vie. „Radicchio di Verona” sunt mentionate, de asemenea, in Monografia della provincia di Verona de Regio Prefetto, Conte Luigi Sormano Moretti (Florenta, 1911). In cartea „Cucina veneta” (1980) de Givanni Rorato, plantele sunt descrise astfel: „Asemenea florilor asezate pe masa. Nu exista nicio indoiala ca andiva si-a ales Veneto drept patrie: aici, aceasta se cultiva de secole, chiar daca culturile specializate si selectionate dateaza de la sfarsitul secolului trecut. Astazi, in regiunea Veneto, selectia a produs diverse tipuri de andive: radicchio rosso di Treviso … radicchio variegato di Castelfranco, … radicchio di Chioggia, radicchio di Verona, si acestea rosii si, in fine, radicchio variegato di Luisa, in Polesine …”. Numeroasele retete traditionale din bucatăria regiunii Veneto, care au ca ingredient principal „Radicchio di Verona” (omleta cu andive, cappelletti cu castane cu sos de nuci si andive, fagottini cu andive etc.), sporesc reputatia indiscutabila a acestor plante. Capatana compacta, textura crocanta a frunzelor si gustul tipic usor amarui au o legatura evidenta cu clima care caracterizeaza zona de productie. Clima continentala, temperaturile scazute din timpul iernii si terenurile nisipoase, bogate in substante organice, adanci, bine drenate, proaspete si foarte fertile, sunt factorii care determina aceste caracteristici organoleptice. Activitatile umane seculare, capacitatile sale culturale, cercetarea continua si punerea in aplicare a unor tehnici de cultivare traditionale si specifice au contribuit la reputatia de care se bucura „Radicchio di Verona”, atat in literatura agricola si stiintifica specifica, cat si din punct de vedere comercial.