Puiul de carne „Poulet du Perigord”

Poulet du Perigord” IGP, Franta, este un pui provenit din rase de pasari cu crestere lenta, de tipul gat golas.

Crescut pe o durata de minimum 81 de zile, „Poulet du Perigord” este un pui carnos, cu masa musculara bine dezvoltata si ferma si bine distribuita pe un schelet fin. Pielea sa fina, de o culoare galbena sau alba, acopera un strat de grasime subcutanata suficient, dar nu excesiv. Stratul de grasime se caracterizeaza printr-o repartizare regulata sub piele, fara depozite localizate in cavitatea abdominala sau la nivelul subratelor. Puiul se poate comercializa sub forma de carcasa sau de bucati proaspete sau congelate.

Incepand din secolul al 14-lea cresterea pasarilor de curte a evoluat in mod semnificativ in Perigord. Abia in cursul secolului al 19-lea, Perigord devine o zona avicola in sine, a carei productie pastreaza totusi caracterul sau traditional, de tip familial. Pasarile sunt crescute in aer liber si provin din tulpini de pasari asa-numite „rustice cu crestere lenta”.

Rația de hrană, indiferent de varsta pasarilor, este formata dintr-un amestec de cel putin doua cereale, care trebuie sa includa porumb si cel putin un tip de cereale, cum ar fi, in special grau, orz, triticala, sorg si ovăz. Zilnic, crescatorul din Perigord distribuie cativa pumni de cereale sub forma de boabe intregi pe litiera de paie din crescatorie. Aceasta ratie este completata cu bentonita, argila bine cunoscuta in Perigord pentru calitatile sale digestive la pasarile de curte si prezenta in zacamintele miniere din zona.