Ceapa rosie "MAKO", Ungaria

Cultivatorii de ceapa din regiunea Mako, Ungaria, au obtinut o varietate de ceapa, de buna calitate, cu denunumire de origine DOP.

Makoi vroshagymasau Makoi hagyma(Allium cepa L.) este o planta din familia liliaceelor care s-a adaptat foarte bine conditiilor naturale din regiunea Makó. Caracteristicile  Makoi hagyma” care pot fi atribuite mediului geografic sunt: continut ridicat de substanta uscata, gust puternic si durata de conservare lunga. Ceapa are un bulb sferic, usor alungit de-a lungul axei longitudinale, iar diametrul sau este cuprins intre 35 si 80 mm. Foile exterioare sunt de culoarea bronzului, stralucitoare, in mai multe straturi stranse si protejeaza perfect foile interioare. Interiorul cepei este de culoarea fildesului, tare si compact. Datorita tehnologiei de cultivare specifice regiunii Makó si climei uscate de la sfarsitul verii, ceapa are un continut ridicat de substanta uscata, de peste 16 %, depasind cu mult media. Se pastreaza bine un timp indelungat, incolteste tarziu si isi pastreaza valorile nutritive de-a lungul intregii ierni. Umiditatea sa redusa o protejeaza de strica.

In cazul metodei de cultivare In doi ani, din semintele mici ale florilor (asa-numitele seminte negre) se obtine prin plantare deasa ceapa mica, numita si arpagic, care va constitui materia prima (materialul saditor) pentru ceapa obtinuta anul urmator. Pentru cultivarea arpagicului solul trebuie sa fie plat, semi-compact, sfarmicios, fara tendinta de a forma bulgari, cu continut mare de humus si substante nutritive si cu pH neutru (altfel spus, caracteristicile solului din regiunea Makó). In cazul rotatiei culturilor este esential ca ceapa sa nu fie replantata mai repede de cinci ani. Ceapa finala (de consum) se obține in al doilea an. Primavara, arpagicul scos din instalatia de tratament termic este curatat, tratat impotriva daunatorilor si apoi semanat pana la sfarsitul lunii aprilie in solul care se incalzeste treptat. Exigentele privind pregatirea solului si rotatia culturilor sunt aceleasi ca si pentru arpagic. In functie de marime, cantitatea semanata este de 15-25 bucati pe metru liniar, la o adancime cuprinsa intre 3 si 5 cm. Este important ca ceapa sa dispuna de substantele nutritive necesare, sa fie indepartate buruienile si ca planta sa fie protejata integral, iar acest lucru sa fie insemnat in jurnalul de pulverizare. Recoltarea are loc in a doua parte a lunii august (scoatere din pamant, uscare la soare, cules, transport), dupa care ceapa este depozitata si comercializata.

Ceapa originara din Asia centrala s-a adaptat foarte bine la caracteristicile regiunii Mako. Solul regiunii s-a format din aluviunile raului Mures, care isi schimba cursul in mod constant. Este un sol de tip loes si aluvionar, bogat in substante nutritive si oligoelemente, semi-compact, sfarmicios, plat, bine aerat si drenat, caracteristici care au un impact favorabil asupra calitatii cepei. Principala caracteristica a climatului regiunii Mako o reprezinta vara uscata si calda Dezvoltarea varietatii de ceapa Makoi hagyma necesita zile lungi, de 15 ore de lumina/zi, lucru asigurat in regiunea datorita caracteristicilor climatice amintite anterior. In lunile iulie-august uscate si lipsite de precipitatii dezvoltarea bulbului incetineste, frunzele si radacinile se usca. Ceapa devine mai densa, continutul de substanta uscata creste, foile exterioare se subtiaza si se formeaza coaja inchisa, tare (ca o platosa) si culoarea bronzului. Datorita continutului de substanta uscata astfel obtinut si cojii in mai multe straturi, stransa, tare (bine-inchisa la gat), Makoi hagyma” poate fi pastrata timp indelungat.

Factori umani: In regiunea Mako ceapa rosie se cultiva de mai multe secole. Dupa incetarea ocupatiei turcesti, regiunea a fost repopulata, iar populatia a crescut rapid, ceea ce a condus la divizarea terenului in parcele mici si la o penurie de terenuri. In secolul al XIX-lea, trei sferturi din populatie era constituita din tarani fara pamant, obligati sa cultive intensiv micile lor terenuri arendate. In acest scop, acestia au ales ceapa rosie, a carei coaja si interior erau utilizate in mod extensiv in medicina popularaProfitand de conjunctura favorabila de pe piata si de caracteristicile geografice locale de la sfarsitul secolului trecut, cultivatorii de ceapa din regiunea Mako au obtinut, prin munca asidua, cu multa grija di prin selectie individuala, o varietate de ceapa de buna calitate, specifica regiunii. In acest scop au pus la punct o tehnologie unică tinand seama de biologia cepei, tehnologie care exista doar in aceasta regiune (metoda de cultivare in doi ani), iar comercializarea cepei pe piete indepartate este caracteristica spiritului antreprenorial al cultivatorilor de ceapa din regiune si capacitatii lor de a-si asuma riscuri. Acest lucru le-a permis cultivatorilor de ceapa sa evite emigrarea fortata de la inceputul secolului trecut. Cultivatorii au creat o reputatie intr-adevar solida si permanenta a acestei cepe, a carei excelenta a fost recunoscută prin succesul obtinut la expozitia universala de la Bruxelles din 1888, fiind urmata de alte recunoasteri de-a lungul deceniilor. Experienta de cultivare transmisa din generatie in generație garanteaza cultivarea si pe viitor a cepei in regiune.