Branza de stana slovaceasca „Slovensky Ostiepok”

Slovensky ostiepok” IGP, Slovacia, este o branza semi-grasa cu consistenta semi-tare.

Ea, poate fi inabusita sau nu, afumata sau neafumata. Materia prima folosita la prepararea branzei „Slovenskeho ostiepka” este laptele de oaie si de vaca sau laptele de vaca. Slovenskeho ostiepka” se prepara fie direct intr-o „salas” (stana mica de munte), dupa metode de productie traditionale, fie in fabricile de produse lactate, dupa metoda industriala. „Slovenskeho ostiepka” se caracterizeaza prin forma sa aparte, de ou mare, de con de pin sau de elipsa si prin ornamentele sale.

Culoare: culoarea crustei variaza intre galben-auriu si maro-auriu, dupa afumare, iar in interior, intre alb si culoarea untului. Consistenta: compacta, tare, usor friabila, cu mici fisuri si cavitati care apar la taiere. Miros si gust: savuroasa, cu miros de branza specific si placut, cu gust usor picant spre acru, putin sarat, cu aroma specifica rezultata in urma procesului de afumare, nu trebuie sa fie prea acida, nu trebuie sa se simta gust de drojdie, sulf, sapun, nu trebuie sa fie ranceda, mucegaita, nu trebuie sa aiba gust pregnant, acru, picant sau amar sau sa aiba vreun alt gust strain. Compozitie: depinde de materia prima folosita si de metoda de obtinere; materie uscata minimum 48 % din greutate; grasimi in materie uscata minimum 38,0 % din greutate; Cerinte microbiologice: „Slovensky ostiepok” este o branza semi-grasa cu consistenta semi-tare, care poate fi inabusita sau nu, afumata sau neafumata, care este preparata prin adaugarea unei culturi originale de bacterii lactice acide din genul Lactococcus, ceea ce ii confera produsului proprietatile distinctive specifice. Aceasta cultura a fost izolata din laptele de oaie crud si din branza de oaie preparata in stanele slovace „salas”.

Slovensky ostiepok” se prepara in acelasi mod pe intregul teritoriul acestei zone delimitate, in care aceleasi rase de ovine, respectiv Valaha, Valaha ameliorata si Tigae, precum si de bovine, respectiv Simmental slovaca, Baltata cu negru, Baltata cu rosu si Pinzgau, sunt scoase la pascut pe pasuni cu aceeasi flora de paius rosu, paius inalt, firuta si ovaz galbui si in aceleasi conditii climaterice, acestea avand drept consecinta uniformitatea la nivelul calitatii materiei prime, respectiv laptele de oaie si de vaca. In anul 1921, familia Galbava din Detva a pus bazele productiei industriale de „Slovenskz ostiepok” folosind lapte de vaca. In prezent branza „Slovensky ostiepok” se prepara inca in stanele „salas”, precum si in alte ferme, materia prima de baza fiind laptele de oaie sau o combinatie intre laptele de oaie si cel de vaca.

Exportul de branza „Slovensky ostiepok” a influentat si favorizat considerabil turismul. Specificitatea Slovaciei, deriva, printre altele, si din branzeturile si produsele sale lactate. Vizitatorii straini mai exigenti se indeparteaza de ofertele standard ale agentiilor de turism, preferand ceva mai inedit si mai specific. Turistii asociaza in mod traditional Republica Slovaca cu branzeturile traditionale, ceea ce contribuie la reputatia tarii; „Slovensky ostiepok”si alte branzeturi constituie unul din motivele pentru care turistii revin in tara si cauta colibe de pastori si stanele traditionale „salas”. Branza „Slovensky ostiepok” este o prezenta constanta la targurile anuale (jarmok), care sunt organizate in fiecare an in orasele din Slovacia.