Hreanul picant de Stira, Austria

Descrierea produsului traditional "Hreanul de Stiria" (IGP) din Austria.

"Steirischer Kren" este o planta din familia Brassicaceae = Cruciferae (denumirea in latina: Amoracia rusticana), echivalentul in limba germana fiind "Meerrettich". De la hreanul de cultura sunt utilizate radacinile principale, ca produs proaspat. Produsul "Steirischer Kren" are un aspect tipic, caracterizat de radacini principale netede si regulate, cu varful putin indoit, si de un numar mic de radacini subtiri. Lungimea medie a intregii radacini variaza intre 25 si 30 cm, iar diametrul este de aproximativ 3 cm. Produsul "Steirischer Kren" este apreciat in special pentru gustul sau foarte picant, care este adesea pus in evidenta cu ocazia unor degustari si in diverse descrieri culinare. De asemenea, produsul este caracterizat de o dezvoltare viguroasa si de faptul ca nu tinde sa aiba un gust amar.

Produsul "Steirischer Kren" se prezinta fie conservat, dupa ce a fost razuit proaspat, prin intermediul unui proces natural si delicat, ceea ce il face comparabil cu hreanul proaspat razuit in ceea ce priveste aspectul si gustul, fie razuit, iar ulterior compozitia este imbogatita cu aditivi pentru a-i imbunatati consistenta (calitatea de a fi cremoasa) si gradul de conservare. In ambele cazuri, produsul este ambalat In diferite tipuri de recipiente (tuburi, cutii de conserve, borcane etc.). Utilizarea In mod exclusiv a produsului "Steirischer Kren" garanteaz un gust foarte picant si intepator. Produsul "Steirischer Kren" se cultiva, in mod traditional, in sudul landului Stiria. Primavara, butasii de radacina (radacinile laterale selectionate) sunt plantati in solul pregatit in mod corespunzator, in randuri cu o distanta de 70 de cm intre ele. Aceasta activitate se desfasoara cu ajutorul plantatoarelor care planteaza butasii de radacina ai hreanului in pozitie aproape orizontală, la 10 si 15 cm distanta. Pentru prevenirea dezvoltarii de radacini multiple indezirabile, incepand cu luna iunie, capetele butasilor de radacina sunt descoperite si toate ramificatiile laterale ale radacinii sunt rupte pentru a favoriza doar dezvoltarea celei mai puternice ramificatii. Ulterior, radacinile sunt din nou descoperite, iar ramificatiile si radacinile laterale sunt rupte sau taiate pentru a favoriza doar dezvoltarea partii inferioare a radacinii. In anii cu multe precipitatii, aceasta activitate se repeta la interval de o luna. Astfel se intampla si in prezent, aceasta activitate presupunand o munca laborioasa desfasurata manual. Indeplinirea acestor etape face posibil recoltarea, la sfarsitul toamnei (noiembrie) sau la inceputul primaverii (februarie/martie) a unor radacini netede si regulate, cu capete usor indoite, ceea ce confera produsului "Steirischer Kren" aspectul sau caracteristic. Recoltarea se realizeaza utilizandu-se un dispozitiv de recoltare a radacinii (smulgator cu tamburi oscilanti contrarotativi), care dezradacinează hreanul si il depoziteaza la suprafata solului. Radacinile de hrean astfel recoltate sunt curatate si, pentru a fi comercializate in stare proaspata, sunt de obicei invelite in folie alimentara sau, ocazional, taiate in bucati. Pentru asigura aprovizionarea continuă a pietei, radacinile de hrean pot fi depozitate necuratate la o temperatura de – 2 °C. Suprafata zonei cultivate din Stiria este in prezent de aproximativ 300 de ha. Productia anuala se ridica la aproximativ 3000-4000 de tone.

Hreanul, in stare proaspata, este fie razuit, iar ulterior, in compozitie se adaugă aditivi, pentru a-i spori consistenta si gradul de conservare (otet, ulei, acid citric, sulf), permitand astfel produsului "Steirischer Kren" sa isi pastreze aroma si gustul picant caracteristic, fie, odata proaspat razuit, acesta se conserva printr-un proces natural si delicat (adaugandu-se conservantul E 223), fiind comparabil timp de cateva luni cu hreanul proaspat razuit. Etapa finala o reprezinta umplerea borcanelor, a tuburilor si a bidoanelor, care au fost in prealabil sterilizate. Buna reputatie de care se bucura produsul "Steirischer Kren" este binecunoscuta de aproximativ 140 de ani. Cultivarea hreanului a debutat in landul Stiria in 1940, in districtul Radkersburg. Incepand cu 1967, Asociatia legumicultorilor din Stiria a organizat cultivarea pe baza de contract a acestei plante. Acest lucru a contribuit fundamental la cultivarea produsului "Steirischer Kren" si pentru export. Agricultorii din Stiria au jucat totodata un rol important in elaborarea de metode de cultivare si recoltare in acest sector al agriculturii. De exemplu, in 1976, a fost patentata o metoda de ambalare a radacinilor de hrean. De asemenea, in Stiria a fost fabricat si un dispozitiv de recoltare special utilizat la recoltarea hreanului, iar unei intreprinderi din Stiria i-a fost chiar acordat premiul intitulat "Fast Forward Award" — cel mai important premiu in domeniul tehnologiei din Stiria — pentru metoda sa de conservare a hreanului proaspat razuit. Consumatorii pretuiesc acest produs si il aleg in special datorita gustului sau foarte picant.