Branza Dziugas

Datorita gustului sau unic, branza „Dziugas” a devenit unul dintre produsele alimentare simbolice ale Lituaniei.

Branza Dziugas este dusa adesea ca dar gustos prietenilor si partenerilor de afaceri din alte tari sau rudelor care s-au mutat in strainatate. Dziugas este o branza cu pasta tare si un continut de grasime mediu, produsa din lapte de vaca standardizat, pasteurizat si inchegat cu enzime, coagulul si masa branzei fiind supuse ulterior unui proces special de prelucrare si maturare. Datorita faptului ca este produsa numai din lapte de vaca obtinut in perioada de pasunat, branza cu maturare indelungata prezinta cei mai buni indicatori organoleptici si microbiologici. Priceperea unica a mestesugarilor locali a contribuit la crearea unui produs unic. Pentru o roata de branza de 4 kg sunt necesari circa 60 de litri de lapte de vaca. Pe parcursul maturarii, branza Dziugas este poziționata vertical in recipiente speciale, pe niste bete rotunde care se rotesc in continuu.

In perioada 1998-2017, aceasta branza a castigat un total de 51 de premii. Dziugas a primit deja premiul intai si a fost recunoscuta ca cel mai popular produs al anului pentru al saselea an consecutiv in Lituania. In cadrul competitiei de degustare a alimentelor si a bauturilor „Superior Taste Award”, organizata de International Taste and Quality Institute (iTQi) din Bruxelles, in 2014, 2015 si 2016, branza Dziugas maturata timp de 36 de luni, a primit trei stele aurii din trei posibile, drept pentru care a castigat si premiul „CRYSTAL TASTE AWARD”. In 2013, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a felicitat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, pentru victoria sa in alegerile pentru Bundestag, oferindu-i o roata de branza lituaniana Dziugas. Centrul de informare turistica al regiunii Zemaitija ofera informatii privind Casa Dziugas ca obiectiv turistic, unde are loc degustari zilnice din branza Dziugas.    Mai mult >>