Prunele comune „Stromberger Pflaume”

Denumirea de „Stromberger Pflaume” DOP, Germania, se aplica doar fructelor de prun comun (Hauszwetschgenbaum) cultivate in regiune.

Pruna comuna este o varietate foarte veche, semitarzie de pruna, cunoscuta in Germana si sub denumirea de Zwetsche. Pruna comuna are o forma mai putin rotunda si extremitati ascutite, bine conturate, cu o culoare spre albastru-inchis si o crestatura mediana mai pronuntata. Pulpa fructului are o structura fina si ferma si o culoare uniforma, osciland in egala masura intre galbui si portocaliu. Fructele proaspete, ajunse la maturitate deplina, au un conținut de zahar de cel puțin 6 %. „Stromberger Pflaume” se distinge prin aroma sa subtila, raportul sau echilibrat intre dulceata si aciditate si continutul redus de apa. Nu tinde sa produca substante amare.

Ludwig Niedieck a pus bazele traditiei cultivarii prunilor in Stromberg in jurul anului 1790. Pe o panta de-a lungul drumului care duce de la Hof Bettmann au existat, recent, pomi a caror varsta depasesc 200 de ani. Franz Stanlein si Heinrich Hungerkötter, in 1931, au infiintat asociatia „fratia prunei” (Verein der Pflaumenbrüder). In 1818, Stromberg numara 30 000 de pruni la o populatie de 1 341 de locuitori, iar in 1940, era comunitatea cu cel mai mare numar de pomi fructiferi din Germania. In anul 2000 s-a recolta o cantitate de 1500 tone de prune, iar in 2004 s-a organizat primul targ avand ca tema „Stromberger Pflaume”. Acest eveniment cunoaste anual un foarte mare succes, participand peste 15 000 de vizitatori.