Deliciosul peste din lacul Lough Neagh

Coregonul este un peste lacustru dulcicol din familia salmonide care traieste in lacul irlandez Lough Neagh, ce are o intindere de 392 km.patrati si o adancime medie de 8,9 m, fiind cel mai intins lac din Insulele Britanice.

Lough Neagh Pollan” este denumirea atribuita pestelui lacustru din specia Coregonus pollan, identificat, din punct de vedere genetic, ca fiind caracteristic lacului Lough Neagh. Prin urmare, acesta poate fi capturat doar din aria geografica delimitata a lacului Lough Neagh. Ca aspect, „Lough Neagh Pollan” are o culoare argintie deschisa, prezentand o coloratie dorsala de culoare inchisa si inotatoare de culoare pala. Pentru a putea fi comercializat, lungimea minima a pestelui „Lough Neagh Pollan” trebuie sa fie de 205 mm.

Nepreparat, „Lough Neagh Pollan” are o aroma usoara, delicata de peste. Carnea este de culoare alba pala, stralucitoare, cu o usoara tenta de roz, iar pielea fara solzi este argintie, stralucitoare. Odata preparata, carnea este alba si lucioasa. Aroma si gustul sunt delicate, cu o nota placuta de pamant si o usoara aroma de peste. Textura este fina, cu un grad mediu de fermitate, care deseori este considerat a fi destul de carnos pentru un peste de asemenea dimensiuni.

Lough Neagh Pollan se hraneste cu plancton, larve si crustacee Mysis salemaai. Pestii cresc repede si au o durata de viata scurta, de 3-4 ani, masurand in medie 140 mm la varsta de un an si 170 mm la doi ani. Inainte de anul 1900, capturarea „Lough Neagh Pollan” domina activitatile de pescuit din lac. „Lough Neagh Pollan” reprezintă de sute de ani o componenta esentiala a patrimoniului gastronomic al regiunii, acesta este respectat pentru aprecierea unica de care se bucura in randul consumatorilor celor mai exigenti din prezent.