Siropul de zahar Suikerstroop

Melasa este un subprodus al rafinarii zaharului, numit in Olanda, „Suikerstroop”, care se facea manual la inceputul secolului al XVII-lea si apoi era produs in fabrici.

Metoda industriala a ramas neschimbata de atunci, insa procesul de productie s-a ameliorat, s-a rationalizat si este mai mecanizat. Procesul de productie a fost elaborat in jurul anului 1900, iar în 1908 produsul a inceput sa fie fabricat in modul in care este fabricat si astazi. Siropul B obtinut in urma productiei de zahar din trestie de zahar sau din sfecla de zahar constituie materia prima. Purificarea siropului B se face cu ajutorul carbunelui activ si apoi se adauga solutie de zahar si sirop de zahar invertit, conform retetei.

Suikerstroop” este un lichid siropos lipicios, gros, vascos, de culoare bruna, care contine o mare cantitate de zahar – cel putin 70 %. Are o puritate aparenta de cel putin 73 %. Continutul de extract trebuie sa fie de cel putin 80 %. „Suikerstroop” are un gust dulce-sarat si usor amar. Dulceata se datoreaza continutului ridicat de zahar, iar gustul sarat este dat de minerale si de alte componente solubile din sfecla de zahar sau din trestia de zahar care se regasesc in sirop in urma procesului de productie.

Suikerstroop” este un ingredient folosit mult la prepararea felurilor de mancare traditionale. Printre exemple se numara „boluskoek” si „stroopmoppen”, iar „stroopsaus”, un sos facut din „Suikerstroop”, era recomandat pentru insotirea multor feluri de mancare, deoarece retetele „traditionale” olandeze vechi nu erau de obicei cele mai gustoase.