Carnatul polonez „Kiełbasa piaszczanska”

„Kiełbasa piaszczanska” este un carnat din carne de porc tocata in bucati mari care este conservată prin semiuscare utilizand o marinada de decoct din plante aromatice si sare gema.

Denumirea „kiełbasa piaszczanska” este preluata de la locul unde se produce, Piaski Wielkie. Piaski Wielkie este denumirea unui fost sat situat chiar langa Cracovia. Acesta si localitatile din jur au devenit renumite pentru productia de carne si mezeluri si, in special, pentru productia de carnați excelenti, care, timp de secole, au fost livrati la Cracovia, inclusiv la masa regala din castelul Wawel.

Pentru productia de „kiełbasa piaszczanska” se selecta carne de inalta calitate, produsul fiind chiar servit la masa regala. Procesul de marinare a carnii elaborat de locuitorii din zona, care diferentiaza „kiełbasa piaszczanska” de alti carnati, avea loc in pivnite sub pamant cunoscute drept „ziemianki”. Acestea ofereau temperaturi mereu scazute si umiditate constanta. Carnatii cunoscuti in Cracovia si in imprejurimile sale timp de secole, castiga acum popularitate la nivel mai larg. Aprecierea gustului legendarului „kiełbasa piaszczańska” de catre consumatori a fost, de asemenea, confirmata prin distinctiile si premiile obtinute la concursuri si targuri de produse alimentare.